Kdo by je neměl rád, sladké šťavnaté třešně, jakožto jedno z prvních, ještě jarních ovocí. Ale ani to není tak docela pravdou, neboť dozrávají v tzv. osmi třešňových týdnech, které vyplňují období června až července.
První třešňová odrůda bývá označována jako srdcovky a polochrupky, ty jsou šťavnaté a měkké. Oproti tomu, chrupky se vyznačují tuhou dužninou a pevnou slupkou. Dozrávají pak v létě, kdy z nich chystáme kompoty, marmelády, džemy, sirupy, léčivé šťávy, lze je však také velmi dobře zamrazit, nasušit či naložit.
Proč jíst třešně?
Pokud jste milovníky třešní, případně vás trápí dna, zcela jistě doporučuji některý z konzervačních postupů, díky němuž si dopřejete tuto přirozeně sladkou svačinku v průběhu dlouhé zimy. Dnové onemocnění však není jediným neduhem, který třešně dovedou mírnit. Zmiňme především:
-
revmatické problémy
-
zánětlivé procesy, jako je paradontóza, autoimunitní poruchy
-
chronický zánět močového měchýře
-
zácpu
-
choroby jater
-
zanesené cévy, ať už cholesterolem či vápníkem
-
ledvinové a žlučníkové kameny
-
výrazný deficit minerálních látek
-
artritidu
-
chelatační účinek, zbavují jedů
-
snižují horečku
-
chrání srdce i cévy před ukládáním LDL cholesterolu, především díky vitamínu C
Zajímavé bude jejich minerální složení, blížící se super silákům, kterými jsou špenát či červená řepa. Z minerálů vyzdvihněme železo, vápník, fosfor, síru (díky níž detoxikují), hořčík, draslík, zinek, měď, mangan, kobalt, bróm či nikl. Jen pro zajímavost, nikl ovlivňuje krvetvorbu, stejně tak kobalt, který je zároveň součástí vitamínu B12, měď, mimo jiné, pomáhá vstřebávat železo a je potřebná k tvorbě enzymů buněčného dýchání.
Síra, nejen, že detoxikuje, podílí se také na přeměně aminokyselin a bílkovin, podporuje tvorbu pojivových tkání. Brom je pak v malém množství potřebný pro lepší kvalitu spánku.
Dvoudenní třešňová kúra zlepšuje vzhled pleti, která se stává čistější, pevnější a pružnější. Díky obsahu antokyanů působí třešně protizánětlivě, také protikřečově, což ocení zejména vrcholoví sportovci, ale také ti, co milují výlety do hor. Díky zajímavému množství vitamínu C pak pomáhají upevňovat imunitu, hojit rány, předcházet vzniku paradontózy. Nemohu opomenout zmínit také jejich silnou antioxidační aktivitu.
Přítomné flavonoidy, zmiňme například quercetin, stejně jako kyselina ellagová, vykazují silné protirakovinné účinky. Quercetin navíc, díky protizánětlivému efektu, mírní projevy astmatu. Kyselina ellagová podporuje tzv. apoptózu, neboli buněčnou smrt nesprávně fungujících, mnohdy rakovinných buněk. Zároveň vykazuje antivirové a antimikrobiální účinky.
Další sloučeninou, kterou třešně obsahují, bude také perillyl alkohol. I když přesný mechanismus jeho působení není zcela úplně znám, zdá se, že by mohl inhibovat růst nádorů.
O třešních dále víme, že účinně snižují hladinu kyseliny močové, která je spojována s dnovým onemocněním. Lékaři se domnívají, že jsou to právě přítomné anthokyaniny, jež snižují množství urátů v krvi. Podobné množství anthokyaninů vykazují také maliny. Za léčebnou kúru považuji denně zkonzumovat 250 g třešní, což by mělo výrazně ulevit. V průběhu zimy lze pak pokrmy obohatit o třešně mražené.
Mocné céčko
V jednom šálku tohoto ovoce nacházíme 10 mg vitamínu C. Na ten bychom měli v našem jídelníčku opravdu myslet, neboť, hlavně tedy přes chladnější měsíce, bývá velmi deficitní. Přitom je pro náš kvalitní vývoj zcela nenahraditelný. Jako čerstvá maminka, zmíním také důležitost vitamínu C v průběhu těhotenství. Tehdy dostávají zabrat především cévy, které mají za úkol dopravit velké množství krve do placenty a následně pak k miminku. Mimo to, tento silný antioxidant chrání před možnými virózami, rýmou, nachlazením.
Stejně jako měď, také „céčko“ ovlivňuje vstřebávání železa. Své sehrává také při produkci kolagenu, látky, která zajišťuje zdraví a sílu pokožky, o které již byla řeč. Takže milé maminky, jste-li právě v očekávání, třešně si určitě dosyta užijte. Na své si přijdou rovněž i maminky, zatížené gestační formou diabetu, případně pak diabetem I. typu.
Třešně totiž vykazují velmi nízký glykemický index, který je roven hodnotě 20. Mimo jiném zásobí tělo nezbytným jódem, který je v těhotenství taktéž nezbytný. Jód bývá patrný také v třešňových stopkách. I ty lze tedy sušit a přidávat do čajových směsí.
Třešně a melatonin
Třešně obsahují také sloučeninu zvanou melatonin, dokonce ve větším množství, než dokáže naše tělo vyprodukovat. Melatonin vzniká v epifýze a jeho úkolem je pomoci tělu pochopit, kdy je čas vstávat a kdy naopak spát. Jeho spouštěcím faktorem je tma. Možná proto, spíme-li v napolo zešeřelých místnostech, míváme namísto spánku tendence bdít. Během spánku pak melatonin putuje tělem a má výrazné regenerativní účinky. S přibývajícím světlem pak jeho množství v těle klesá.
Jak je skladovat?
Nejsem příznivcem přeslazených kompotů či marmelád, proto upřednostňuji sušení či mražení. Pokud je však ovoce nadbytek, i my doma chystáváme přirozeně sladké marmelády, džemy či šťávy, které pak lze v průběhu roku smysluplně využít. Vůbec nejlepší je však třešně zamrazit. Nutriční hodnota mražených třešní je téměř totožná s třešněmi čerstvými. Pokud třešně kupujeme, mějme se na pozoru, patří totiž na seznam nejvíce pesticidy zatížených potravin.
Děti mladší třech let by neměly konzumovat větší množství třešní, neboť se u nich mnohem více projevuje jejich prohánějící účinek. Ti, co mají s trávením třešní potíž, je mohou jemně povařit a následně konzumovat jako kompot.
Třešňová zmrzlina bez cukru
Kešu oříšky namočíme přes noc, následně je rozmixujeme v trošce vody, ve které se namáčely. Vzniklý krém rozmixujeme s mraženými třešněmi. Vznikne velmi jemná zmrzlina, na kterou strouháme hořkou čokoládu.
Celková nabídka produktů obsahujících třešně.
Celková nabídka zdravé výživy.
Zdroj:
Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7.
Bowden, Jonny. 100 nejzdravějších jídel pro nastávající maminky. Praha: Fortuna Libri, 2010. 320 str. 978-80-7321-523-1.
Mauri, Angela Maria. Ovocie a zelenina. Kalligram, 2008. 127 str. ISBN 978-80-8101-108-5.
Autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis