Zdroj: freeimages.comZázvor je koření oblíbené po celém světě, které se získává z oddenků rostliny zvané zázvor pravý (Zingiber officinale). Pro svou výraznou chuť a vůni má široké využití zejména v exotických kuchyních, ale zázvor a jeho účinky je vyhledávaný také jako lék na celou řadu zdravotních obtíží. 
 

Zázvor a jeho účinky znali již ve starověku

Zázvor a jeho účinky využívali Indové a Číňané již před více než třemi tisíci lety, odkud však přesně pochází, není známo. Díky výpravám mořeplavců se toto zázračné koření rozšířilo po celém světě, v období středověku byl zázvor dokonce jedním z nejpoužívanějších dochucovadel na území Evropy.
 

Zázvor a jeho účinky na naše zdraví

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron, který je hojně využívaný například v potravinářství a při výrobě parfémů.

V nejrůznějších podobách má zázvor pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.
 

Zázvor a jeho další účinky:

  • působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  • stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol
  • pomáhá při redukci váhy
  • prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
  • předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest
  • zmírňuje nevolnost při cestování i v těhotenství
  • působí jako afrodiziakum

     

Zázvor v mnoha podobách

Zázvor a jeho účinky je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Používá se k ochucení pokrmů z mořských živočichů, kachního a vepřového masa, k lepší stravitelnosti těžkých jídel, ale také jako přísada do sladkých moučníků a cukroví nebo jako hlavní složka ochucených limonád.

  • Sušený zázvor: vaření, pečení, polévky, omáčky, sladké pečivo, přísada do kořenících směsí.
  • Čerstvý zázvor: vaření, pečení, limonády, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, příloha k sushi.
  • Nakládaný zázvor: zázvor se nakládá do medu, cukru nebo etanolu a má využití např. jako součást bonbónů, lízátek a žvýkaček, ale také jako potravinový doplněk nebo přísada do alkoholických nápojů. I nakládaný zázvor je velmi používaný jako příloha k sushi.

Kdo by se měl zázvoru raději vyhnout

Zázvor a jeho účinky je zcela nevhodný pro děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné, např. diabetiky. V kombinaci s jinými léky může zázvor způsobit zdravotní potíže, proto je lepší se o této kombinaci informovat přímo u lékaře nebo lékárníka.

Denní množství zázvoru by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu, a to i u zcela zdravých jedinců. V případě požití většího množství se mohou objevit příznaky předávkování: nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo srdeční poruchy.
 

Zázvor recepty

Pečené kuře na zázvoru

1 celé kuře
3 lžíce strouhaného zázvoru
4 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
chilli paprička
4 stroužky česneku
šťáva z ½ citronu
olej
sůl

Smícháme nastrouhaný zázvor, med, sójovou omáčku, nadrobno nakrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek, šťávu z citronu, asi 4 lžíce oleje a trochu soli. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience spojily. Kuře omyjeme a osušíme, na boku stehen jemně oddělíme kůži od masa a připravenou marinádu vetřeme pod kůži. Na několika místech povrch kuřete propícháme nožem a marinádou potřeme kuře i zvenku. Necháme marinovat minimálně 3 hodiny. Pečeme v troubě asi hodinu podle velikosti kuřete, během pečení potíráme marinádou nebo vzniklým výpekem a podle potřeby podléváme vodou.

Zázvorový čaj

Čerstvý zázvor (max. 4 gramy)
citronová nebo pomerančová šťáva
med
skořice
hřebíček

Čerstvý oddenek zázvoru nastrouháme, přesypeme do konvice a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraníme. Přidáme podle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout. Po zchladnutí přidáme lžíci medu a špetku skořice a hřebíčku.

Zázvorový čaj příjemně prohřeje celé tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu.

Pozor! Kousky vylouhovaného zázvoru nejsou určeny k požití, mohly by podráždit žaludeční stěnu.

Kandovaný zázvor

1 díl čerstvého zázvoru
1 díl vody
1 díl cukru

Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka nebo na kostičky. Zázvor dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený, přisypeme cukr a necháme vařit asi půl hodiny. Po vychladnutí slijeme zázvorový sirup do skleničky a můžeme později využít například pro dochucení nápojů. Kousky zázvoru ještě smícháme s trochou pískového cukru, aby se obalily, a kandovaný zázvor je hotový.

Kandovaný zázvor můžeme přidávat do cukroví, pečiva nebo konzumovat samotný.