VYLEPŠENÁ BRYNZOVÁ POLÉVKA:

Brambory nakrájíme a dáme vařit s drobně nakrájenou cibulí a 1 lžičkou kmínu. Před koncem vaření přidáme hroudu brynzy, nakrájenou klobásu a rozvaříme. Podle chuti přidáme sladkou i pálivou papriku, osolíme, ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z ŘEDKVIČEK:

3 svazky ředkviček, 2 lžíce ovesných vloček, 2 velké cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 kostky Masoxu, 1 lžička sladké mleté papriky, špetka pálivé papriky, majoránka, sůl. Na 2 lžících oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou. Osmahneme, vmícháme papriku, zalijeme 1 a čtvrt litrem vody. Do vařící vody dáme Masox, nahrubo nastrouhané ředkvičky, ovesné vločky a povaříme. Osolíme a ochutíme majoránkou. Můžeme vylepšit kostičkami opečeného salámu.

BÍLÁ POLÉVKA S BRAMBOROVÝMI KNEDLÍČKY:

Uvaříme 3-4 brambory, mrkev, celer, petržel, česnek, osolíme a vše rozmixujeme. Zalijeme kysanou smetanou a zavaříme do ní bramborové knedlíčky. Nastrouháme asi 100 g studených uvařených brambor, přidáme žloutek, kousek másla, strouhaný sýr, mouku a škrobovou moučku, nasekanou petrželku. Ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, vypracujeme bramborovou hmotu. Tvarujeme knedlíčky a vhazujeme do vařící polévky. Povaříme asi 5 minut, polévku můžeme vylepšit i vařenými vejci.

POLÉVKA „NATOTATA“:

300 g mletého masa, 500 g brambor, 1 malá hlávka zelí (může být i kysané), 1 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 2 kostky Masoxu, majoránka, pepř, sůl. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a maso. Mícháme, aby se rozdrobilo, přidáme pokrájené zelí, okořeníme a zalijeme vývarem z Masoxu. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory a vše povaříme doměkka.

DŘEVORUBECKÁ POLÉVKA:

600 g uzeného masa, 150 g krup, 2 větší mrkve, 2 petržele, 1 kedluben, 4 brambory, pepř, sůl. Maso nakrájíme na kousky, vložíme do studené vody a necháme vařit. Přidáme vyprané kroupy (předem hodinu namočené ve vodě), zeleninu a brambory nakrájené na kousky. Dovaříme do změknutí, osolíme a opepříme.

KULAJDA:

3 větší brambory, houby (nejlépe čerstvé nebo mražené), 1 vejce, 1 šlehačka, 3 lžíce hladké mouky, ocet, kmín, sůl. Ve 3 litrech vody vaříme nakrájené brambory, houby, osolíme, ochutíme kmínem. Když jsou brambory měkké, zahustíme šlehačkou rozmíchanou s hladkou moukou a povaříme 10 minut. Hotovou polévku odstavíme a ihned do ní rozkvedláme vejce, ochutíme octem, osolíme podle chuti.

BRAMBOROVÁ POLÉVKA:

4 středně velké brambory, 5 mrkví, 1 cibule, muškátový oříšek, majoránka nebo pažitka, sůl. Cibuli nakrájíme na kostičky a společně s nastrouhanou mrkví osmažíme na másle. Když začne vonět, zaprášíme moukou. Zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené brambory a uvaříme do měkka. Ochutíme trochou nastrouhaného muškátového oříšku, majoránkou, osolíme. Cibuli můžeme také nahradit nakrájeným pórkem, který přidáme až k osmažené nastrouhané mrkvi.

HORÁCKÁ POLÉVKA:    

Nakrájíme na kostičky celer, mrkev, petržel a osmažíme na másle. Přidáme petrž. nať, zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, osolíme a vaříme do měkka. Zahustíme zakysanou smetanou, ve které rozmícháme trochu hl. mouky a povaříme.

BRAMBOROVÁ POLÉVKA:    

350 g oloupaných brambor nakrájíme na kousky a dáme vařit do 1,5 l vody, kterou osolíme, opepříme a přidáme Vegetu. Ze 150 g polohrubé mouky a vody připravíme hustější těsto a dáme ho usušit. Na 2 lžících oleje osmahneme 2 lžíce hladké mouky, přidáme 2 lžičky mleté papriky a připravíme zásmažku, kterou přidáme do polévky, Z těsta nastrouháme na hrubém struhadle drobení a zavaříme do polévky.

SILVESTROVSKÁ ZELŇAČKA:

400 g kysaného zelí i s lákem, 4 klobásy (uzeniny), 1 houbová omáčka v prášku (Vitana). Zelí překrájíme na menší kousky, klobásy na kolečka a uvaříme do měkka. Houbovou omáčku v prášku rozmícháme ve studené vodě, přidáme k zelí a klobáse a vaříme ještě 5-7 minut. Podle chuti přidáme chilli koření. Zelňačku podáváme s krajíčky veky, ale chutná znamenitě i samotná.

RYCHLÁ ZELŇAČKA SE ŠVESTKAMI:

Sterilované zelí, sušené švestky, klobása, 3 brambory, smetana, špetka cukru, mletá sladká paprika, celý pepř, sůl. Krátce povaříme zelí. Přidáme předem namočené a předvařené švestky, nakrájenou klobásu a drobně pokrájené brambory. Osolíme, trochu osladíme a vložíme pár kuliček celého pepře. Společně povaříme. Zahustíme cibulovou jíškou ( jemně nakrájená cibulka osmažená na kousku másla a zasypaná hladkou moukou) a povaříme. Ve smetaně rozmícháme trochu mleté papriky a nalijeme do uvařené zelňačky.

VOSÍ BORŠČ:

1 kg kysaného zelí, 1 kg brambor, 2 velké cibule, česnek, 4 nožky klobásy, kečup, mletá sladká paprika, sušené nebo mražené houby (i žampiony), sušené houbové koření, Masox, mletý pepř, sůl. Okapané zelí, nakrájené brambory a kolečka klobás povaříme. Přidáme nakrájené houby, koření, Masox, ochutíme kečupem, osolíme a osladíme podle chuti. Zahustíme hladkou moukou s trochou Solamylu (škrobové moučky) rozmíchané ve studené vodě. Zvlášť osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme do boršče, dochutíme prolisovaným česnekem a na talířích můžeme ozdobit kopečkem zakysané smetany.

ZELENINOVÁ POLÉVKA S VAJEČNOU JÍŠKOU:

Nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) osmažíme na kousku másla, zalijeme vodou a povaříme. Na pánvi, na 50 g oleje, osmažíme 100 g hladké mouky a 50 g krupice. Zalijeme 1 rozšlehaným vejcem a smažíme tak, aby se utvořily malé hrudky. Tyto přidáme do zeleninové polévky, povaříme, osolíme, ochutíme kmínem a zjemníme kouskem másla.

MRKVOVÁ POLÉVKA:

5 větších nastrouhaných mrkví, 1 nastrouhaný brambor, 1 velká cibule, 1 litr vývaru, mletý pepř, sůl. Na 2 lžících oleje opražíme nasekanou cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, nastrouhaný brambor a zalijeme vývarem z Masoxu. Osolíme a opepříme podle chuti, povaříme alespoň 20 minut. Do talířů nasypeme nakrájenou čerstvou cibulovou nať a zalijeme horkou polévkou.

ČESNEČKA S BÍLKOVÝMI NOČKY:

4 vejce, 6 stroužků česneku, sádlo, mletý pepř, sůl. Utřené stroužky česneku zpěníme na sádle a zalijeme 1 litrem vroucí vody. Z bílků ušleháme sníh, lžičkou klademe do vařící vody malé nočky a povaříme. Žloutky rozšleháme, zamícháme do polévky, osolíme a opepříme. Na talíř dáme malé kostičky chleba opečené na sádle a zalijeme vařící polévkou.

BÍLÁ VALAŠSKÁ KYSELICA:

1 litr mléka, 500 g kyselého zelí, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, bobkový list, mletý pepř, brambory, kmín, sůl. Několik oloupaných brambor uvaříme v osolené vodě s kmínem. Brambory vyjmeme a ve stejné vodě podusíme zelí s rozdrceným bobkovým listem a pepřem. Mouku rozkvedláme v mléce, povaříme do zhoustnutí, přidáme brambory, dušené zelí a podle chuti osolíme. Můžeme vylepšit zakysanou smetanou.

PIKANTNÍ RAJSKÁ POLÉVKA:

1 kostka hovězího bujonu (masox apod.), 1 malý rajský protlak, 1 středně velká cibule, 1 paprikový lusk, 1 nožka pikantní klobásy. Do 1/2 litru vařící vody dáme kostku bujonu a rozmícháme rajský protlak. Necháme povařit. Na kousku másla podusíme nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájený paprikový lusk a kolečka nakrájené klobásy. Vložíme do vařící polévky a chvíli společně povaříme.

KAPUSTNICE S BRAMBOREM:

Oloupané brambory povaříme v osolené vodě do poloměkka. Přidáme jemně nakrájenou kapustu a společně dovaříme doměkka. Zahustíme světlou máslovou jíškou. Ochutíme prolisovaným česnekem, mletým pepřem, přidáme pokrájenou uzeninu (předem osmaženou na kousku tuku), mícháme a povaříme asi 10 minut. Podáváme s chlebem.

VYDATNÁ ZELNÁ POLÉVKA:

Uzená žebra, 2 cibule, 1 bobkový list, 3 kuličky pepře a nového koření, kysané zelí, kůže ze slaniny, 1 nožka pikantní klobásy, hrst namočených sušených hub, sůl. Žebra uvaříme doměkka s 1 nasekanou cibulí a kořením. Scedíme, maso obereme a do vývaru dáme kysané zelí, namočené houby, kůži ze slaniny, nakrájenou cibuli a nakrájenou klobásu. Osolíme, malinko osladíme a ochutíme kořením (Vegeta, Knorr). Umícháme jíšku z 1 lžíce hladké mouky, trochu mleté papriky a lžíce másla. Přidáme do zelné polévky (až je zelí měkké) a povaříme. Polévku vylepšíme 1 konzervou bílých fazolí, trochou syrového kysaného zelí, obraným uzeným masem a vše zalijeme TATRA mlékem. Podáváme s tmavým chlebem, porce můžeme ozdobit kopečkem šlehačky a posypat mletou paprikou.

POLÉVKA Z MLADÉHO HRÁŠKU:

Na másle podusíme s trochou vody čerstvý hrášek a prolisujeme (odložíme 1 lžíci celého hrášku). Na másle osmahneme trochu hladké mouky, zalijeme osolenou vodou a rozšleháme. Dáme vařit, nasypeme prolisovaný hrášek. Přidáme kousek nakrájeného uzeného masa a 1 lžíci celeho podušeného hrášku.

ZELŇAČKA NAŠÍ BABIČKY:

1/2 sáčku kyselého zelí, 1 cibule, 3 brambory, 1/2 lžičky mleté papriky, 1/2 litru mléka (smetany), 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rajského protlaku, 100 g nakrájené uzeniny, kmín, sůl. Na 2 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, zalijeme vodou. Přidáme na kostky nakrájené, oloupané syrové brambory, kyselé zelí. Osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka. Zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou, povaříme asi 5 minut. Ochutíme rajským protlakem a přidáme nakrájený salám. Prohřejeme, dochutíme solí a zelenou petrželkou nebo pažitkou.

RYBÍ ZELŇAČKA:

300-400g rybího filé, 1 větší cibule, 200 g kysaného zelí, 1 malý rajský protlak, Masox. Filé podusíme se 2 hrníčky vody asi 20 minut. Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zředíme vývarem z Masoxu. Dolijeme vodou, podle chuti osolíme, vmícháme rajský protlak a kysané zelí. Povaříme asi 10 minut. Do hlubokých talířů dáme porci ryby a zalijeme horkou zelnou polévkou. Ozdobíme lžící husté smetany.

PESTRÁ RAJSKÁ POLÉVKA:

Na rozpáleném tuku orestujeme 1 cibuli, zaprášíme 2 lžícemi hl. mouky, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme 400 ml rajčatového pyré, 150 g kukuřice, 1 konzervu ster. červených fazolí a vaříme. Opepříme, osolíme, přidáme petrž.nať a zjemníme smetanou.

PRÁCHEŇSKÁ POLÉVKA:

Mrkev, petržel, celer hrubě nastrouháme, houby nakrájíme na kousky, osmahneme na másle. Zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Zvlášť usmažíme na tuku 2 rozšlehaná vejce a po kouscích dáváme do vařící polévky. Odstavíme a ochutíme petrželovou natí.