Uvědomte si nejprve, proč vlastně jíme. Strava je pro člověka důležitá z hlediska energetických hodnot. Pokud bychom nejedli, nežili bychom. Naše tělesná schránka potřebuje ke své obnově, tělesné a duševní aktivitě energii, kterou získává samozřejmě, jak jinak, ze stravy. Proto je pro nás strava důležitá z hlediska doplnění energie.
Není určitě vhodné jídlem vyplňovat náš volný čas. Ten se dá vyplnit vhodnější formou. Mezi lidmi je též zvykem, že pohostinnost se projevuje tím, co dáme všechno na stůl. Pokud někoho navštívíme, tak určitě z důvodu, že jsme ho chtěli vidět a popovídat si o tom, co je nového. Určitě ne proto, abychom se přišli najíst a napít. Někdy ani nemáme na nic chuť, ale ze slušnosti, abychom neurazili, si vezmeme, ale ty následky, ty pak musíme řešit také jenom my sami.
Jídlo je tedy pro nás důležité. Jak ho správně používat, abychom si neublížili? Dost podstatná je jeho pravidelnost. Pravidelná strava přispívá nejen k pravidelnému doplnění energie, ale též ke správnému metabolismu v těle člověka. Mnoho lidí se vymlouvá, že nemohou pravidelně jíst, protože jim to pracovní činnost nedovoluje. To je jenom výmluva. Jsou pohodlní. Pohodlní tím, že již předem odmítají něco pro sebe udělat. Pak jsou unavení, hladoví a nervózní. Abychom tedy byli v pohodě, je důležité pravidelně jíst.
Pravidelné jídlo se skládá ze snídaně, přesnídávky, oběda, svačiny a večeře. Nejrozumnější by bylo jíst častěji a v menších dávkách. Pokud chodíte do zaměstnání, měli byste jíst alespoň třikrát denně. Snídaně, oběd a večeře.
Co bychom měli jíst a pít k snídani – čaj (může být i s citronem), kávu (lepší jsou náhražky pravé kávy jako je Vitakáva nebo Karo), mléko (kravské – nedoporučuje se při alergiích, můžeme nahradit kozím). Chléb nebo bílé pečivo, výjimečně sladké pečivo. Máslo, pomazánkové máslo, tvaroh, různé pomazánky, sýry, šunku, šunkový salám, marmeládu nebo med. Popřípadě různé cereálie. Pokud ráno brzy vstáváte a nestačíte nebo nemůžete snídat je dobré si udělat do práce svačinu.
Co rozumíme pod pojmem přesnídávka – může to být káva, džus a nějaké ovoce nebo zelenina
Oběd by měl být plnohodnotný, vyvážený a nezatěžující náš organismus. Záleží na tom, kde se stravujete. Doma, restaurace, závodní stravování, bufet, něco si koupíte nebo přinesete z domova. Důležité je se najíst. V žádném případě byste neměli jíst jednotvárnou stravu. Jako například bagety, hranolky, rohlík s „něčím“ apod.. Pro výživu těla je nutné mít pestrou stravu, proto aby tělo mohlo přijímat z potravy to, co právě potřebuje (např. bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály).
Svačina – je doplňková strava (doplnění energie) – opět to může být opět ovoce nebo malý moučník s kávou nebo čajem.
Večeře – téměř poslední jídlo dne. Večeře by měla být již lehká. Jelikož na konci dne již nepracujeme, ale odpočíváme. Pokud takovýto režim u vás neplatí, musíte stravu přizpůsobit svým potřebám. Jestliže celý den nemáte teplé jídlo, měla by být večeře s tepelnou úpravou, samozřejmě nezatěžující váš organizmus. (Tím je myšleno něco lépe stravitelného a ne příliš tučného.)
Máte-li později večer pocit hladu nebo vás „honí mlsná“ je lepší dát si nějaké ovoce, tvaroh či jogurt.
Nyní jsme si objasnili základní princip stravování zdravého člověka. Nesmíme však zapomenout na důležitou věc a to je stálé doplňování tekutin v těle. Kolik tekutin bychom měli ze den vypít? Podle odborníků je to asi 1,5 – 2 litry denně. Je to dávka, která by měla stačit pro správnou funkci jater a ledvin. Při zvýšené námaze a v horku se samozřejmě potřeba tekutin zvyšuje
web zdroje článku : www.athanasie.cz