Poslední týden v únoru je podle tradiční čínské medicíny vhodný na zahájení jarní detoxikace organismu po zimě a jejích těžších jídlech. Dny začínají být delší, světla více a tělo se začíná opět probouzet do nové energie.
Vzhledem k tomu, že je ale stále ještě zima, neprahne po studených salátech, ale po čistících polévkách bohatých na minerální látky, které ho prohřejí a uklidní. Připravila jsem pro vás 3 skvělé recepty, které vašemu tělu odlehčí a krásně ho pročistí.
Pikantní detoxikační zelená polévka
(recept na 2 porce)
4 stonky celeru
1 cibule
1 zelená paprika
5 hrstí čerstvých špenátových listů
2 stroužky česneku
½ lžičky kardamomu
½ lžičky sušeného zázvoru
½ lžičky drceného kmínu (římského)
1 lžička sušené máty
1 l vody
Špetka soli a pepře
Přivedeme vodu k varu a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát a vaříme na mírném ohni přiklopené zhruba 15 minut do změknutí. Vypneme vařič a přidáme celé stroužky česneku. Polévku rozmixujeme. Po nalití můžeme navrch ozdobit kokosovým mlékem nebo chia semínky.
Draslíková balanční polévka
(na 3 porce)
4 hrnky vody
4 střední cukety
3 celerové stonky, oloupané
1 hrnek zelených fazolek, oloupaných
1 svazek čerstvé petrželky, nakrájené
3 střední rajčata, nakrájená
3 stroužky česneku
2 lžičky mořské soli nebo 1 lžice miso pasty
2 lžičky sušeného tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo celé provensálské směsi bylinek
Všechny ingredience kromě česneku dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a zaklopené mírně vaříme (probubláváme) 30 minut. Můžeme nechat takto nebo rozmixovat na krém.
Minerální polévka s pórkem a chilli na metabolismus
(celý hrnec polévky)
2 střední pórky (pokrájené)
4 stroužky česneku (rozdrcené)
4 mrkve
4 stonky řapíkatého celeru
3 menší cukety
3 rajčata
2 hrnky mungo (adzuki) fazolí
3 listy kapusty
8 hrnků vody
1 malá chilli paprička bez semínek (najemno) nebo méně (test pikantnosti)
Šťáva z ½ citrónu
Sůl a pepř
Rozehřejeme hrnec a přidáme pórek, česnek a chilli papričku. Snížíme teplotu a restujeme 5 minut, stále promícháváme. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě 3 minuty. Přidáme vodu, rajčata a fazole a vaříme na mírném ohni zhruba 25 minut. 5 minut před koncem přidáme kapustu nakrájenou na nudle a cuketu na kostičky. Poté vypneme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.
Dobrou chuť a pevné zdraví.
Michaela
Komentáře