Příčiny
Každé oslabení imunitního systému, jehož příčinou může být například toto:

  • Steroidní hormony jako kortizon nebo anabolické steroidy v jídle nebo v lécích, zvláště v antikoncepčních pilulkách.
  • Antibiotika podávaná lidem nebo zvířatům, jejichž maso lidé jedí. Antibiotika ničí užitečné bakterie (acidophilus, bifidobakter) stejně jako bakterie způsobující nemoc.
  • Pravidelné užívání antikoncepčních pilulek.
  • Stres.
  • Nesprávná výživa, kdy je přijímáno nadměrné množství jednoduchých cukrů.
  • Léčení rakoviny ozařováním nebo chemoterapií, chirurgický zákrok, umělá výživa.
  • Zděděné nebo získané poškození imunitního systému ( např. AIDS).
  • Příliš mnoho cukru v krvi, např. při cukrovce
  • Přemíra alkoholu, léků nebo drog.
  • Nakažení novorozence při porodu od matky, jeli genitální oblast zasažena infekcí.

Candidóza u dospělých
Příznaky kvasinkové nákazy u dospělých jsou často natolik všeobecné, že je lékař bez dalších diagnostických opatření jen velmi těžko může přičíst na vrub kvasinkové nákaze.
Výčet sahá od chronických infekcí a bolestí hlavy přes chronickou únavu nebo deprese až po bolesti nervů a kloubů. Tyto plíživé příznaky mohou vystupovat samy nebo v kombinaci s jinými příznaky a mohou být více či méně výrazné. Jiné obtíže naopak zřetelně ukazují na příčinu onemocnění.

KŮŽE: svědění, pálení, bělavé, šupinaté ekzémy, malé puchýřky, zarudnutí, některé formy akné (léčbě vzdorující akné, hluboké boláky) plísňová onemocnění kůže a nehtů

NEHTY: bělavá až nažloutlá prosvětlení, uvolňování nehtů z lůžka, zvýšená lámavost nehtů

TRÁVICÍ ORGÁNY: zápach z ůst, nepříjemná chuť v ústech, tvorba aftů, povleklý jazyk, potíže při polykání, říhání, nadýmání (především po požití sladkých jídel), průjmy, zácpy_, pálení a svědění konečníku, nevolnost, abnormální chu‘ na sladké, alkohol, popř. nesnášenlivost alkoholu

OČI: rozmazané vidění, pálení a svědění očí, kruhy a váčky pod očima, slzení, přecitlivělost na světlo, červené oči, bolest v očích

NOS: svědění v nose, chronická rýma, ucpaný nos

UŠI: Svědění, bolesti, záněty, ucpané uší, zvonění v uších, přecitlivělost na zvuky

POHLAVNÍ ORGÁNY A MOČOVÉ CESTY: bílý, sýrovitý výtok v oblasti ženských pohlavních orgánů – je doprovázen intenzívním svěděním, u mužů se výtok a svědění dostavují později, opakující se záněty dělohy, vaginální záněty, záněty močového měchýře a vaječníků, pokles tvorby pohlavních hormonů, poruchy menstruace, menstruační křeče a snížení sexuální touhy.

VLASY: padání vlasů, tvorba lupů, suchá nebo naopak mastná pokožka hlavy

KLOUBY a SVALY: bolestivost, slabost, třes končetin

POTÍŽE S HMOTNOSTÍ: přibírání či naopak bezdůvodné ubývání na váze, nechutenství či neodolatelná chut‘ k jídlu (především na sladké)

LYMFATICKÝ A CÉVNÍ SYSTÉM: zduřelé uzliny, studené nohy a ruce, zimouřivost, nízká tělesná teplota, opuchlý obličej, pocení, tvorba modřin, otoky, nízký či vysoký krevní tlak

SRDCE A PLÍCE: dýchavičnost, kašel, bolesti v hrudníku…

PSYCHIKA: deprese, zapomnětlivost, poruchy koncentrace, zmatenost, apatie, nespavost, změny nálad, ospalost, halucinace

HLAVA A NERVY: bolesti hlavy, migrény, pocit necitlivosti, brnění

ALERGIE, ZÁNĚTY, CHRONICKÁ ÚNAVA: následkem celkového oslabení imunitního systému se objevují alergie, chronické záněty a jiné nemoci. Asi 90 % nemocných s neurodermatidou trpí současně kvasinkami ve střevě.

Také astma bronchiale, lupenka (psoriasis) a revma jsou zhoršení alergie.

Candidóza u dětí

KŮŽE: načervenalé, silně svědící puchýřky v místech pokrytých plenkami.

NEHTY: bělavá až nažloutlá prosvětlení, nehet se pomalu uvolňuje z lůžka a zbarvuje se.

TRÁVICÍ ORGÁNY: Soor – světlé bělavé puntíky na sliznici úst či nápadné bělavé vyvýšeniny sliznice na okrajích jazyka, velmi časté nadýmání (zejména po sladkých jídlech), bolesti břicha, páchnoucí větry

POHLAVNÍ ORGÁNY: svědění

Uši A HORNÍ CESTY DÝCHACÍ:
chronické nebo opakované záněty uší nebo horních cest dýchacích.

PŘÍRODNÍ LÉČBA

Aby léčba byla úspěšná, musí být komplexní a zahrnovat následující léčebné postupy:
Přírodní a doplňková léčba
Aby léčba byla úspěšná, musí být komplexní a zahrnovat následující léčebné postupy:
1. protikvasinkové přípravky a léky
2. protikvasinková dieta
3. obnova přirozené střevní mikroflóry tzv. probiotiky
4. posílení imunitního systému
5. posílení jater
6. doplňující opatření

Tyto přístupy musí vždy probíhat současně !!

1. PROTIKVASINKOVÉ LÉKY A PŘÍPRAVKY:
Klasické léky proti kvasinkám ve střevech

nystatin – tabletky, dražé, tekutina, gel
natamycin
amphotericin B
Klasické léky proti kvasinkám v orgánech

azoly (flukokonazol)
Prášky, tinktury, krémy a šampony proti kožním plísním

intraconazol proti plísňové infekci kůže a nehtů

Přírodní a doplňkové prostředky s protikvasinkovou aktivitou:

Aloe vera gel – čistá dřeň z aloe ničí kvasinky a celkově posiluje imunitu
Korolen – regenerační bylinný přípravek s protikvasinkovým účinkem
Vironal – regenerační bylinný přípravek k posílení celkové imunity, působící proti plísním ve střevech, lze užívat současně s antibiotiky (pokud jsou nutné k léčbě bakteriálního! onemocnění) – posiluje jejich účinnost, snižuje jejich negativní účinky
Syrový česnek nebo česnek ve formě potravinového doplňku Garlic care
Čaj lapacho a maté
Výtažky z grapefruitových semínek
Albisan – přírodní prostředek k lokální léčbě vaginálních mykóz
Mykostop H přírodní přípravek proti kožním mykózám
Mykostop N přírodní přípravek proti mykózám nehtů

2. PROTIKVASINKOVÁ DIETA

Léčení kvasinkového onemocnění musí být vždy doplněno protiplísňovou ( protikvasinkovou ) dietou, při které s jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.

Potraviny povolené a vhodné
Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní
artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ).

Houby
houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony.

Ovoce
citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.

Koření
bylinky, hořčice ( velmi ostrá ), křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka.

Živočišné produkty
jogurt s živými kulturami, maso ( kromě vepřového ), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina.

Obilí
celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanka.

Nápoje
čaj lapacho ( čaj Inků ), čaj maté, čaje ( kromě ovocných čajů ), minerální vody, zeleninové šťávy.

Oleje a tuky
za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje.

Semena a ořechy
burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy.

Sladidla
mléčný cukr, ( umělé sladidla – aspartam, acesulfam, cyklamát, sacharin ).

Zcela nevhodné potraviny

Sladkosti
cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový ), cukrovinky, hroznový cukr, kandys ( řepný cukr ), koláče, med, ovocný cukr – fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělé sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.

Ovoce
sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncetrované šťávy ( z jablek, hrušek ), konzervované ovoce, džemy.

Zelenina
konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem.

Živočišné produkty
marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.

Obilí
bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.

Nápoje
alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.

"Zlatá pravidla" protiplísňové diety
Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor.

Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty – čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
Vyhněte se konzervám všeho druhu.
Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt – to jsou vyhlášení "nepřátelé" kvasinek.
Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen; bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí, ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.
Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřte.
Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Kůra většinou trvá od 3 do 6 měsíců
Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě.

DALŠÍ LÉČBA

3. OBNOVA PŘIROZENÉ STŘEVNÍ MIKROFLÓRY
Lactobacilus acidophilus
konzumace bílých jogurtů s živou mikroflórou

4. POSILNĚNÍ IMUNITNÍHO SYSTÉMU
Echinacea
vitamín C – 2-3 g denně
Jablečný ocet

5. POSILNĚNÍ FUNKCE JATER
Odumírající kvasinky a jejich metabolity musí být z těla vyloučeny. Je třeba posilnit funkci jater jakožto hlavního detoxikačního orgánu.
Rabanon – bylinný přípravek na posilnění funkce jater
ostropestřec mariánský – možno použít i do pomazánek a salátů

6. DOPLŇUJÍCÍ OPATŘENÍ

Před zahájením terapie je možno vyčistit střeva klystýrem.
Dostatečně pijte – min. 2 litry denně.
Používejte nedráždivou čistě přírodní kosmetiku.
K hygieně intimních míst používejte speciální přípravky s protikvasinkovou aktivitou (např. Intima, Intimus).
Začněte používat nový zubní kartáček, který přes noc namočíte do roztoku s protikvasinkovým přípravkem
Během léčby perte prádlo, ručníky a žínky na 95 stupňů Celsia.

Autor: převzato z odborné literatury