Klasifikace podle JIN a JANG

Tak jako vše kolem nás i potraviny, které konzumujeme mají svou energii, kterou ovlivňují náš organismus. Tradiční čínská medicína rozlišuje dvě základní energie, jejichž vzájemné působení ovlivňuje celý vesmír, přírodu, náš organismus – JIN a JANG…
Každá z těchto dvou energií má své specifické vlastnosti a účinky. Stejně tak potraviny, které jíme různě oblivňují zdraví našeho organismu. Co nejblíže k ideálnímu vyváženému stavu se můžeme přiblížit zkoumáním toho co jíme. Pestrá strava bohatá na šetrně upravenou zeleninu, cereální výrobky, ovoce – to vše nám posiluje zdraví a vitalitu. Naopak konzumace sladkých , kořeněných, příliš solených a mastných jídel vyvolá v organismu disharmonii a vede ke zdravotním obtížím. Připravili jsme pro Vás základní informace o energii potravin a nabízíme je k vyzkoušení. Přejeme dobrou chuť !

extrémní JANG
• maso, drůbež
• vejce
• slané sýry
• rafinovaná sůl
• některé drogy a léky
• lithium
• ryby s červeným masem a modrou kůží

mírný JANG
• ryby s bílým masem
• drobní měkkýši
• mořská sůl
• kvašená zelenina
• tamari
• miso

vyvážené
• celá zrna
• luštěniny
• semena
• sezónní zelenina
• mořské řasy

mírně JIN
• saláty
• místní ovoce
• ořechy
• rostlinné oleje
• nestimulující nápoje

extrémní JIN
• cukr, med, káva
• komerční nápoje
• sladkosti
• mléko
• jogurt
• smetana
• tropické ovoce a zelenina a šťávy z nich
• koření
• drogy

Vyhýbejme se co nejvíce konzumaci potravin z extrémních poloh JIN a JANG – při dlouhodobé spotřebě nám mohou způsobovat i vážné zdravotní problémy.
Z pohledu energií JIN a JANG je pro člověka našeho klimatického pásma nevhodná přílišná konzumace jižního ovoce. Jeho energie je silně JIN, silně tedy ochlazuje – což v zimních měsících vyvolává nachlazení a chřipky.
Základem energeticky i nutričně vyvážené stravy jsou potraviny označené jako vyvážené. Patří zde především různé typy luštěnin a obilovin.
Vitamíny můžeme vhodně doplnit sezónním ovocem našeho pásma – patří zde jablka, hrušky, švestky, třešně, jahody…..Bohatým zdrojem vitamínů je přirozeně kvašená zelenina, tzv. pickles.

Obilniny patří zcela přirozeně do našeho jídelníčku. V níže uvedeném přehledu Vám představujeme některé dnes již běžně dostupné druhy a výrobky z nich.
Zkuste nahradit zrnkovou kávu její obilnou variantou.
• Ricore – kombinace instantní kávy a obilnin
• Melta – obilninová káva, základ žito a čekanka
• Yannoh – kombinace obilnin – zdravotní účinky na trávení, paměť, rekonvalescenci

Zdroj: www.cakry.cz