Každá z těchto dvou energií má své specifické vlastnosti a účinky. Stejně tak potraviny, které jíme různě oblivňují zdraví našeho organismu. Co nejblíže k ideálnímu vyváženému stavu se můžeme přiblížit zkoumáním toho co jíme. Pestrá strava bohatá na šetrně upravenou zeleninu, cereální výrobky, ovoce – to vše nám posiluje zdraví a vitalitu. Naopak konzumace sladkých , kořeněných, příliš solených a mastných jídel vyvolá v organismu disharmonii a vede ke zdravotním obtížím. Připravili jsme pro Vás základní informace o energii potravin a nabízíme je k vyzkoušení. Přejeme dobrou chuť !

extrémní JANG

  • maso, drůbež
  • vejce
  • slané sýry
  • rafinovaná sůl
  • některé drogy a léky
  • lithium
  • ryby s červeným masem a modrou kůží

    mírný JANG

  • ryby s bílým masem
  • drobní měkkýši
  • mořská sůl
  • kvašená zelenina
  • tamari
  • miso

    vyvážené

  • celá zrna
  • luštěniny
  • semena
  • sezónní zelenina
  • mořské řasy

    mírně JIN

  • saláty
  • místní ovoce
  • ořechy
  • rostlinné oleje
  • nestimulující nápoje

    extrémní JIN

  • cukr, med, káva
  • komerční nápoje
  • sladkosti
  • mléko
  • jogurt
  • smetana
  • tropické ovoce a zelenina a šťávy z nich
  • koření
  • drogy

    Vyhýbejme se co nejvíce konzumaci potravin z extrémních poloh JIN a JANG – při dlohodobé spotřebě nám mohou způsobovat i vážné zdravotní problémy.

    Z pohledu energií JIN aJANG je pro člověka našeho klimatického pásma nevhodná přílišná konzumace jižního ovoce. Jeho energie je silně JIN, silně tedy ochlazuje – což v zimních měsících vyvolává nachlazení a chřipky.

    Základem energeticky i nutričně vyvážené stravy jsou potraviny označené jako vyvážené. Patří zde především různé typy luštěnin a obilovin.

    Vitamíny můžeme vhodně doplnit sezónním ovocem našeho pásma – patří zde jablka, hrušky, švestky, třešně, jahody…..Bohatým zdrojem vitamínů je přirozeně kvašená zelenina, tzv. pickles.

    Obilniny patří zcela přirozeně do našeho jídelníčku. V níže uvedeném přehledu Vám představujeme některé dnes již běžně dostupné druhy a výrobky z nich.

    Zkuste nahradit zrnkovou kávu její obilnou variantou.

  • Ricore – kombinace instantní kávy a obilnin
  • Melta – obilninová káva, základ žito a čekanka
  • Yannoh – kombinace obilnin – zdravotní účinky na trávení, paměť, rekonvalescenci

    web zdroje : www.cakry.cz