Každá z těchto dvou energií má své specifické vlastnosti a účinky. Stejně tak potraviny, které jíme různě oblivňují zdraví našeho organismu. Co nejblíže k ideálnímu vyváženému stavu se můžeme přiblížit zkoumáním toho co jíme. Pestrá strava bohatá na šetrně upravenou zeleninu, cereální výrobky, ovoce – to vše nám posiluje zdraví a vitalitu. Naopak konzumace sladkých , kořeněných, příliš solených a mastných jídel vyvolá v organismu disharmonii a vede ke zdravotním obtížím. Připravili jsme pro Vás základní informace o energii potravin a nabízíme je k vyzkoušení. Přejeme dobrou chuť !
extrémní JANG
mírný JANG
vyvážené
mírně JIN
extrémní JIN
Vyhýbejme se co nejvíce konzumaci potravin z extrémních poloh JIN a JANG – při dlohodobé spotřebě nám mohou způsobovat i vážné zdravotní problémy.
Z pohledu energií JIN aJANG je pro člověka našeho klimatického pásma nevhodná přílišná konzumace jižního ovoce. Jeho energie je silně JIN, silně tedy ochlazuje – což v zimních měsících vyvolává nachlazení a chřipky.
Základem energeticky i nutričně vyvážené stravy jsou potraviny označené jako vyvážené. Patří zde především různé typy luštěnin a obilovin.
Vitamíny můžeme vhodně doplnit sezónním ovocem našeho pásma – patří zde jablka, hrušky, švestky, třešně, jahody…..Bohatým zdrojem vitamínů je přirozeně kvašená zelenina, tzv. pickles.
Obilniny patří zcela přirozeně do našeho jídelníčku. V níže uvedeném přehledu Vám představujeme některé dnes již běžně dostupné druhy a výrobky z nich.
Zkuste nahradit zrnkovou kávu její obilnou variantou.
web zdroje : www.cakry.cz