Studie byla zaměřena jen na úzké spektrum pacientů a bude ji v budoucnosti potřeba podepřít nosnějším a rozsáhlejším výzkumem. Zatím se totiž i sami autoři nového odborného článku zdráhají léčbu hořkou čokoládou doporučit.
!Pokud se ale dosavadní studie potvrdí, budeme moci v budoucnosti hřešit čokoládkou s lepšími pocity a hlavně bez výčitek,“ míní doktor Franz Messerli, odborník na vysoký krevní tlak z Ochsnerovy kliniky v New Orleans.
Třináct dospělých osob s neléčeným mírně zvýšeným krevním tlakem bylo vyzváno, aby po dobu dvou týdnů pojídalo denně osmdesát pět gramů čokolády. Polovina pacientů pojídala bílou čokoládu, polovina naopak hořkou čokoládu. Právě cukrovinka z tmavého kakaa obsahuje rostlinné látky polyfenoly, které mají na oběhovou soustavu a srdce stejně pozitivní účinky jako červené víno. Již v minulosti se potvrdilo, že polyfenoly zvířatům snižují krevní tlak.
Konzumace bílé čokolády neměla na tlak žádný vliv, u osob pojídajících černou čokoládu se systolický tlak (vyšší hodnota) zmenšila o pět bodů, zatímco spodní diastolický tlak (nižší hodnota) klesl o dva body.
„Čokoláda se jeví jako slibný léčebný prostředek na snižování systolického tlaku. Pacienti se však musí rozloučit s jinými cukrovinkami, jinak by mohli začít přibírat na váze,“ míní odborníci.
zdroj: www.pluspress.cz