Žaludek je vaše druhé Já“.

Toto francouzské přísloví jen podtrhuje, že výživa a trávení jsou nejdůležitější součástí správné funkce živého organismu. Tak jako do auta musíme natankovat správné palivo, kvalitní olej a dodržovat předepsanou údržbu, také našemu tělu musíme poskytnout potravu, která odpovídá jeho „konstrukci“ vycházející z vývoje za miliony let.

Během nich neměli naši předkové bílou mouku, rafinovaný cukr, hamburger, pizzu, šlehačkové zákusky, sladké nápoje a mnoho dalších lahůdek, které dnes způsobují lidstvu největší zdravotní potíže. Naše vnitřní orgány potřebují přirozené „palivo“, kterým jsou plnohodnotné celozrnné obilniny, luštěniny, zelenina, ovoce a další plody přírody v původním stavu.

Jako první začne proti nesprávnému stravování protestovat právě trávicí soustava. Její špatné „zásobování“ a nesprávná funkce se projeví v celém organismu malátností, bolestmi hlavy a žaludku. Při delším zanedbávání zásad zdravé výživy, ve spojení s nedostatkem pohybu a stresem, jsou výsledkem různá vážná onemocnění, jako jsou cukrovka, infarkt a rakovina. Ale i při správné výživě naše vnitřní orgány občas potřebují pomoc. Aby mohly dobře fungovat, potřebují si také občas formou krátkodobé hladovky nebo očistné kúry odpočinout a různými trávení prospěšnými látkami podporovat svou činnost. Tady mají bylinky, především hořké, významnou funkci, kterou dosud nedokázaly nahradit ani nejmodernější syntetické léky.

 

 

ŽALUDEK

 

Bylinková žaludeční hořkost

Čtyři díly natě zeměžluče, dva díly rozdrcených plodů jalovčinky po jednom dílu natě řebříčku, pelyňku a kořene puškvorce dáme do vhodné láhve a zalijeme bílým destilátem, aby drogu překrýval o 1/4 objemu. Necháme 2 až 3 týdny vyluhovat, občas protřeseme. Pijeme denně stopku půl hodiny před hlavním jídlem. Tento univerzální preventivní lék na dobrou funkci vnitřních orgánů není vhodný při onemocnění ledvin a jater.

 

Žaludeční lék z aloe

Rozmixujeme 300 g čerstvých listů aloe s malým množstvím vody. Přidáme 1/2 kg medu, 0,7 1 červeného vína a 1 dl brandy. Mírně ohřejeme, dobře rozmícháme a necháme 2-3 týdny stát, občas protřeseme. Potom opět trochu ohřejeme, scedíme a užíváme po lžíci dvakrát denně před jídlem.

 

Preventivní žaludeční čaj

Smícháme po dvou dílech kořene puškvorce, listu vachty, natě pelyňku a po jednom díle natě benediktu, zeměžluče a máty. Dvě lžíce směsi dáme večer do 1/2 1 vody a necháme přes noc vyluhovat. Ráno pomalu ohřejeme, začne-li vřít, přikryjeme a ne cháme vychladnout. Pijeme šálek půl hodiny před hlavním jídlem, ne dlouhodobě, vždy jen několik dní, cítíme-li, že žaludek potřebuje bylinkovou pomoc.

 

Iva Hédlová podle knihy Dionýze Dugase – 500 nejlepších receptů lidové medicíny