PŘEMĚNA LÁTEK A ENERGIE V LIDSKÉM TĚLE – přeměna látek spočívá v těchto dějích:
1. z jednoduchých látek – látky tělu vlastní – vznik stavebních součástí buněk a tkání
2. vytváření látek biologického významu – hormony, enzymy, krevní barvivo ….
3. uvolňování energie
4. ukládání látek do zásoby
PŘEMĚNA LÁTEK = METABOLISMUS
2 složky:
– KATABOLISMUS – štěpení složitých organických látek na jednoduché, E se uvolňuje
– ANABOLISMUS – tvorba složitějších látek z jednoduchých, E se spotřebovává
– nejdůležitější zdroj E – biologická oxidace (= štěpení cukrů, mastných kyselin a aminokyselin za spotřebování kyslíku)
Enzymy
– bílkovinné povahy
– účinné katalyzátory (biokatalyzátory)
– nutné pro dílčí metabolické reakce
Pro metabolismus živin platí:
– živiny se mohou navzájem přeměňovat (bílkoviny jsou nezastupitelné – obsahují dusík, který žádná jináživina neobsahuje)
– všechny živiny jsou zdrojem E
– přeměny neprobíhají izolovaně (meziprodukty přeměny jedné živiny důležité pro metabolismus jiných živin)
ŘÍZENÍ METABOLISMU
– v dospělosti – katabolismus a anabolismus v rovnováze
– v období růstu – metabolismus se zvyšuje
– ve stáří – snižuje
řízení – hormonální i nervové
Hormony – zajišťují souhru přeměny látek a činnosti různých tkání
– uplatňuje se při udržení stálého vnitřního prostředí
Nervstvo
– prostřednictvím hormonů, jejichž sekreci řídí (hypotalamo – hypofyzární systém)
– prostřednictvím mediátorů = látky, které se uvolňují na nervových zakončeních
PŘEMĚNA JEDNOTLIVÝCH ŽIVIN
GLUKÓZA
– v krvi – 5,5 mmol/l, po požití potravy se zvyšuje
– nejpohotovější a nejdůležitější zdroj E, E se z ní uvolňuje nejrychleji
– štěpení probíhá:
a/ Anaerobní glykolýza – bez přítomnosti kyslíku – přes několik meziproduktů až na kyselinu mléčnou
b/ Aerobní glykolýza – v přítomnosti kyslíku – produkty CO2 a O2
– některými meziprodukty mohou být i tuky
– glukóza v zásobě – ve formě glykogenu – ukládá se v játrech, kosterním svalstvu
– v případě potřeby se glykogen přeměňuje zpět na glukózu – zajišťuje homeostázu
TUKY
– stavební součást všech buněk (cytoplazma, membrány)
– zásobní látka – vydatný zdroj E
– v krevní plazmě – určité stálé množství tuku – z potravy, ze zásobní tukové tkáně
– neutrální tuky se štěpí na: – glycerol – zužitkován jako glukóza
– mastné kyseliny – štěpí se až na kys. octovou – oxiduje se v Krebsově cyklu na CO2 a H2O
– nadbytečný tuk – zásoby v buňkách tukové tkáně – 10 – 20 % tělesné hmotnosti
BÍLKOVINY
– hlavní stavební součást všech buněk
– štěpení – na aminokyseliny – vstřebávají se
– v krvi – určité množství aminokyselin – pochází z potravy + z vlastních orgánových bílkovin
– aminokyseliny – použity k tvorbě vlastních buněčných bílkovin, k tvorbě enzymů, hormonů
– mohou být zdrojem E, při přeměně se první uvolní aminové skupiny -NH2, zbytek se štěpí na CO2 a H2O
– z -NH2 skupin se v játrech vytváří močovina CO (NH2)2 – vylučuje se močí
– z aminokyselin mohou vznikat cukry, tuky
– bílkoviny se neukládají do zásoby
Bazální metabolismus – látková přeměna potřebná pro udržení života při tělesném
i duševním klidu
SLOŽENÍ POTRAVY
– ovlivňuje růst, vývoj, činnost a zdraví organismus
– musí obsahovat – bílkoviny, sacharidy, tuky, vodu, minerální soli a vitamíny
Bílkoviny
– denní příjem bílkovin – 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti (u dospívajících 4 g na 1 kg hmotnosti) – odpovídá úhradě nepostradatelných esenciálních aminokyselin (organismus si je nedokáže vyrobit)
– živočišné bílkoviny jsou výživnější než rostlinné – obsahují esenciální aminokyseliny
– ostatní aminokyseliny – organismus si je sám vytvoří (především ze sacharidů v játrech)
– podíl v potravě – 15 %
Sacharidy
= nejpohotovější zdroj E v potravě
– podíl v potravě – 40 – 50 %
– přijímány ve formě polysacharidů – brambory, rýže, pečivo
– nestravitelné sacharidy – vláknina -podporuje pohyb střev, brání zácpě, snižuje výskyt střevních nádorů,ischemické choroby srdeční (snižuje hladinu cholesterolu v krvi)
Tuky
– rozpouštějí některé vitamíny
– obsahují esenciální nenasycené mastné kyseliny (př. linolová, arachidonová) – obsaženy v rostlinných tucích (snižují hladinu cholesterolu v krvi)
– podíl v potravě – 20 – 30 % – nadměrný příjem zvláště živočišných tuků – vznik aterosklerözy
Minerální látky
– nejsou zdrojem E
– nezbytná součást buněk, tělních tekutin
– udržují homeostázu
– součást kostí a zubů
Voda
= rozpouštědlo, ve kterém probíhají všechny biochemické reakce organismu
– podílí se na udržení stálého pH vnitřního prostředí
– zdroj H a O
– denní příjem – 1,5 l v tekutinách, potrava obsahuje až 1 l vody
Vitamíny
– nejsou zdrojem E, tělo si je ve většině případů nedokáže vyrobit
– účinné složky některých enzymů
– hypovitaminóza – onemocnění způsobená nedostatkem vitamínů
– hypervitaminóza – onemocnění způsobená nadbytkem vitamínů
– avitaminóza – úplný nedostatek některého vitamínu