Pečivo z celozrnné mouky ( nejlépe sojové rohlíky ), nízkotučné sýry, tvaroh ( s co nejmenším obsahem tuku ), tvarohové pomazánky. Volný tuk na mazání pečiva používáme minimálně ( Flora light ), ne denně. Nejčastěji snídáme obilné vločky (chutné jsou i špaldové a sojové ) s ovocem, zalité nízkotučným jogurtem a oslazené jednou polévkovou lžící medu ( vysoce kvalitního ). Do jogurtu můžeme přidat oblíbené ořechy v množství asi 8 ks.

Přesnídávka – měla by stačit ovocná nebo zeleninová ( cca 20 dkg )

Oběd – Polévku vynecháme a začneme zeleninovou šťávou nebo syrovým zeleninovým salátem. Obecně pro nás platí zásada – každé denní jídlo začínat něčím syrovým, nastartujeme si tak metabolismus na rychlejší režim.Pokud se nedokážeme polévky zříci, pak volíme polévku zeleninovou, zahuštěnou vaječnými bílky. Pokud použijeme na zahuštění trochu mouky, potom ji opražíme na malinkém množství másla a použijeme mouku špaldovou.Na dochucení můžeme použit trochu oleje.

Jako hlavní jídlo zvolíme dušenou rýži nebo jinou povolenou přílohu, v množství asi 15-20 dkg a k tomu dušené, pečené, vařené, grilované maso, nejlépe z povolené drůbeže. K tomu přidáme podušenou zeleninu ( cca 20 dkg ), např. brokolici, hrášek, karotku, různé zeleninové směsi dle naší fantazie. Výborná je také salátová okurka upečená nebo podušená přímo s masem. Do příloh doporučujeme přidávat asi polévkovou lžíci předem uvařených mořských řas, vařených asi 5 minut, scezených a okapaných. Vařené nemají téměř žádnou chuť, takže je v jídle ani nepoznáme. Dostaneme do sebe tak velké množství minerálu a především jódu, který zrychlí náš metabolismus. Mořské řasy bychom měli jíst 3 x týdně. K veškerému solení a vaření bychom měli používat mořskou sůl.Solení ovšem nepřeháníme, ale snažíme se ho omezit na minimum.

Odpolední svačina– měla by obsahovat nějaký mléčný zakysaný pokrm nebo opět ovoce a zeleninu.

Večeře – měla by být opravdu lehká a podávaná nejpozději v 18 hod. Výborná je mrkev nastrouhaná na nudličky nebo kolečka, smíchaná s ořechy nebo semínky a zalitá jednou lžičkou olivového oleje.( Olivový olej, který bychom měli používat nejčastěji, musí být lisovaný za studena – na etiketě s charakteristikou panenský nebo virgine ). Jinak si můžeme vzít k večeři všechno, na co máme chuť, ale s přiměřenou kalorickou hodnotou.

Po 18. hodině bychom neměli nic jíst, maximálně kousek ovoce

Nejnižší doporučený počet jídel denně je 5x, z našich zkušeností je však zřejmé, že nejvýhodnější vzhledem ke snížení hmotnosti je jíst každé 2 hodiny. S konzumací potravin nezačínáme dříve než v 9 hodin ráno, v době, kdy si již náš organismus podle biologických hodin udělal pořádek v tlustém střevě.

Denně je nutno vypít minimálně 2,5 litru tekutin, které odplavují všechny toxické látky z těla.

Iva Hédlová