Tradiční čínská medicína, ve které tvoří dietoterapie důležitou součást celkové léčby považuje tloustnutí za projev nedostatečné funkce některých orgánů. Nejdůležitější z nich je slinivka, oslabení které způsobuje nedostatečné trávení potravin, hromadění hlenů a tloustnutí. Protože sladká je chutí elementu země, ke kterému patří orgány slinivka-slezina a žaludek, tak velice častým doprovodním příznakem vyčerpání těchto orgánů bývá nadměrná chuť na sladké. Často je tak neovladatelná, že nekončí snědením jedné tabulky čokolády, nebo balíčku sušenek.

Dalšími příznaky jdoucími ruka v ruce s touto nedostatečností je tělesná i psychická únava, stupňující se po jídle (nesprávně zvolené složení jídla zatěžuje energeticky vyčerpanou slinivku), pocit nadmutí a nedostatečného trávení po jídle, řidší a silně zapáchající stolice, rychlé zadýchání se i při lehké činnosti, nechuť mluvit, poruchy menstruačního cyklu /ve smyslu nadměrné menstruace, silného až trvalého výtoku krve/ jeho vynechání až vznik neplodnosti, nadměrná tvorba modřin, tvorba otoků bez „zjevné“ příčiny, zimomřivost a studené končetiny, pokles a výhřez orgánů…Lidé s oslabenou slinivkou velice rychle přibírají na hmotnosti, často jak sami říkají „už při pohledu na dort“.Tím,že dochází k nedostatečné transformaci potravy na živiny a energii často vzniká chudokrevnost, svalový úbytek a chronická únava. Příčinou oslabení slinivky je nejen nevhodný jídelníček ve smyslu ochlazujících potravin, vyčerpávající nemoci, ale také stresování se a nadměrné přemýšlení a přemítání.

Potíže s přibýváním na váze způsobené „nadměrnou žravostí“ jsou ale z jiného „soudku“. Její příčina tkví v tzv. nadměrné „horkosti“ v žaludku. Způsobuje ji nadměrná konzumace pálivých, ostrých jídel a alkoholu. U žen bývá často další příčinou nevyrovnanost, nadměrné emoce a jejich potlačování. Žaludek je v tomto případě atakovaný rozpínající se energií jater, které tvoří nejen filtr na toxiny, ale podle TČM také na emoce typu agrese, hněvu a vztekání se. Energie žaludku ztrácí svou přirozeně klesavou tendenci, stagnuje a tím vzniká horko…

Jaká je tedy léčba? V každém případě odlišná. Je potřeba odstranit příčinu, v případě oslabení sleziny nejen podávání bylin doplňujících čchi(energii) oslabeného orgánu, ale také úprava jídelníčku ve smyslu minimalizace potravin ochlazujících a zahleňujících a preferování potravin zahřívajících, ve druhém případě – horka v žaludku, omezení konzumace pálivých, ostrých jídel a alkoholu, harmonizace žaludku bylinami ochlazujícími, „zprůchodnění“ energie jater a zklidnění mysli a emocí… Jak je vidět, tak v léčbě poruch příjmu potravy a potížích s hmotností je potřeba individuální přístup, nebo-li na každého je jiný metr.