Vánoce, narozeniny nebo jiná příležitost, každý rok se jich určitě najde hned několik. Jak dát dárek, co bude maximálně originální a obdarované opravdu potěší? Zkuste na to tentokrát jít přes kuchyni a vydat se středomořským směrem. Tedy nespěchat a užívat si života plnými doušky. Uvidíte, že vám takový styl nakonec zachutná. Pár kapek zdraví na lžičce každé ráno nebo tajná ingredience pro vaše víkendové steaky při posezení s přáteli? Nabízí se hodně rolí, olivový olej je ale jen jeden!
Vybírejte pečlivě, máte několik variant
Rádi byste dobrý olivový olej, co bude perfektní s rajčaty a jinou zeleninou? Nebo si spíš dopřejete masité pokrmy? Nebo snad milujete sladké? Ve všech třech případech se najde recept, stačí se jen zamyslet. Řešení je snadné, protože olivový olej z Istrie má šest různých podob. Vyberete si Romano nebo naopak Organic? Záleží, čemu dáváte přednost, protože je tu studená kuchyně anebo třeba vanilková zmrzlina. Jistě, až tak široký repertoár mají olivové produkty 21. století. Tedy doby, kdy se olivám na evropských talířích tolik daří a vytlačují dříve tolik tradiční slunečnicovou nebo řepkovou variantu.
Ex Albis je sběratelem velkých ocenění
A proč nezkusit klasiku, jakou je například právě Chiavalon Ex Albis? Ten nejproslulejší, s aciditou na velmi nízkých hodnotách (0,17 %). Pokud se řadíte mezi gurmány a jen tak něco vás neoslní, možná byste měli ochutnat tuto chorvatskou variaci na olej z oliv. Říjnová sklizeň a pak už jen čekání na dobu, kdy se začne konečně lahvovat. To je v kostce celá věda kolem produktu, co byl ve středomořském prostoru doma už před několika tisíciletími. Patří tedy mezi zavedenou klasiku, které byste rozhodně měli dát šanci. Kvalitní olivový olej totiž v našich marketech, při vší úctě, opravdu nenajdete. U poctivých farmářů, kteří dávají do díla celé své srdce, pochodíte mnohem lépe! Olivové háje jsou balzámem klidu a místem, kde vzniká světová krása. Přidáte se?