Má pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte.
Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny. Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu – povařte a servírujte je jako špenát.
Účinky rostliny:
-
posílení obranyschopnosti organismu (imunity)
-
únava
-
anorexie, nechutenství, nechuť k jídlu
-
nemoci jater
-
detoxikace, "čistí krev"
-
zadržování vody v těle – močopudný účinek
-
zácpa, projímavé účinky
Zdroj vitaminu C
Rozhodnete-li se zařadit rukolu do svého jídelníčku, uděláte jen dobře. Tyto střapaté lístečky totiž více než kterákoliv jiná listová zelenina obsahují velké množství vitaminu C a betakarotenu. Navíc jsou spolehlivým lékem proti únavě a snížené imunitě. Nicméně i konzumace rukoly má svá specifika – zvyšuje chuť k jídlu. Takže pokud si v restauraci objednáte salát s rukolou, počítejte s tím, že váš žaludek bude požadovat ještě nějaké to sousto navíc.
Čistí krev
Rukolu si určitě dopřejte v případě, že máte problémy s játry. Rostlinka je totiž pomáhá detoxikovat a zároveň slouží i jako taková malá "čistička" krve. Proto při konzumaci rukoly počítejte s tím, že je mírně močopudná a projímavá.
Působí proti rakovině
Rukola patří mezi brukvovitou zeleninu (stejně jako například kapusta, ředkvička, hořčice nebo řeřicha). Ta je známá tím, že obsahuje velké množství izotiokyanátů, které chrání tělo před rakovinou.
Využití rukoly v kuchyni
Rukolu můžete přidat do pomazánek, zeleninových salátů či italských jídel. Vynikající je s rajčaty, česnekem, bazalkou, ale zachutná vám i v kombinaci se sladkým ovocem – pomeranči, ananasem. Tuto zeleninu však můžete servírovat i k masům, rybám či mořským plodům jako teplou přílohu – lístky orestujete na olivovém oleji s plátky česneku.
Skladování rukoly
Pokud víte, že rukolu ihned nespotřebujete, můžete ji zamrazit nebo naložit do olivového oleje (a to buď celou, nebo ve formě rukolového pesta).
Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch