Taky máte na něco obrovskou chuť a nevíte na co? Já jsem v poslední době ujížděla na bramborovém tataráku a na ďábelské směsi na topinky, kterou jsem si koncem léta sama připravila a zavařila. Přečtěte si pár tipů na chvíle, kdy vás honí mlsná. V podstatě se dá říct, že většina je zdraví velice prospěšná…

ĎÁBELSKÁ  POMAZÁNKA  NA  TOPINKY 4 porce

Ingredience: 1 kg cukety 1 kg paprik 1 kg rajčat 3 velké cibule 10 feferonek nebo 4 paličky česneku 1 kg mletého masa nebo 2 konzervy vepřového ve vlastní šťávě 1/2 balíčku Deka Popis přípravy: Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme, přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned zavíčkujeme a na 10 min obrátíme dnem vzhůru.

BRAMBOROVÝ  TATARÁK

Ingredience: 300 g vařených brambor – strouhaných 1 velká cibule, sůl, pepř, paprika (chilli), mletý kmín 1 ČL hořčice 1-2 ČL sójové omáčky 1 ČL worcesterské omáčky 1-2 PL kečupu Popis přípravy: Vše smícháme a mažeme na topinky s česnekem.

CELEROVÁ  POMAZÁNKA  SE  SÝREM

Ingredience: 1/2 celeru menší mrkev 100 g tvrdého sýra dva stroužky česneku špetka kari 100 g majonézy špetka soli

Popis přípravy: Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nezhnědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

CIKÁNSKÉ  TOPINKY

Ingredience: Veka, tavený sýr se šunkou nebo uzeným česnek, křen

Popis přípravy: Veku (může být i chléb) osmažíme na malém množství oleje (nejlépe na teflonové pánvi), potřeme česnekem, rozetřeme sýr a posypeme strouhaným křenem.

ČESNEKOVÁ  POMAZÁNKA  S JEDNÍM  VEJCEM 1 porce

Ingredience: 2 natvrdo vařená vejce 50 g rostlinného másla 100 g smetanového taveného sýra 3-4 stroužky česneku citrónová šťáva, sůl, pažitka

Popis přípravy: Sýr rozetřeme s tukem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, česnek rozetřený se soli, trochu citrónové šťávy a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na chléb nebo teplé topinky a sypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.

ČESNEKOVÁ  ČERVENÁ  POMAZÁNKA (Slovensko)  1 porce

Ingredience: 7-10 strúčikov cesnaku (podľa chuti) štyri syry Bambino 1 kyslá smotana paradajkový pretlak trochu vegety sójová omáčka petržlenová vňať, alebo bazalka

Popis přípravy: Do misky vylisujeme cesnak, pridáme syr (po vybratí z chladničky ohriať, aby bol mäkký), celú smotanu, asi 3 – 4 polievkové lyžice pretlaku (pozor kečup v žiadnom prípade nie), pol kávovej lyžičky vegety (ak má niekto rád slanšie môže si prisoliť), 10 kvapiek sójovej omáčky, nasekanú na drobno petržlenovú vňať alebo bazalku. Nátierka sa natiera na topinky (osmažený čierny chlieb na oleji) v hrúbke 1/2 centimetra.

ĎÁBELSKÉ  TOASTY 4 porce

Ingredience: 4 krajíce chleba 4 krůtí prsa pepř, sůl, česnek kečup, tatarka, chilli koření

Popis přípravy: Nejprve uděláme z krajíců chleba topinky, které osolíme a počesnekujeme. Nato naklepeme krůtí prsní řízky, které osolíme a popepříme z obou stran. Tyto pak opečeme na rozpáleném oleji. Mezitím si připravíme omáčku – smícháme v poměru 1:1 kečup s tatarkou a dle chuti přidáme chilli koření. Hotové maso položíme na topinku a zalijeme připravenou omáčkou. Dle chuti můžeme ozdobit i zeleninou či strouhaným sýrem. 

Zdroj: přišlo emailem

Foto: Flickr.com