Mozkové příhody se vyskytnou tehdy, když se naruší krevní průtok do mozku. Jsou v pořadí čtvrtou nejvážnější příčinou smrti v rozvinutých zemích. První tři místa zastupují srdeční onemocnění, rakovina a chronická onemocnění nižších dýchacích cest.
Mozková příhoda zasahuje stejně tak muže jako ženy. Nejčastěji se vyskytuje u lidí po 55. roce života.
Po mozkové příhodě se někteří lidé zcela vyléčí. Pravda je však taková, že více než 2/3 lidí, kteří mozkovou mrtvici přežijí, zůstanou jistým způsobem dlouhodobě postižení.
Statistik se, ale není třeba obávat. Existují totiž způsoby, jak snížit riziko tohoto onemocnění. Pokud vás zajímá jaké to jsou, pokračujte ve čtení.
Nejprve si ve stručnosti vyjmenujeme všeobecně známé doporučení jak tomuto onemocnění předcházet. V další části se pak zaměříme na sice méně typické, ale o nic méně důležitější zásady prevence.
Obecné rady
Mezi ty obecnější rady pro prevenci mozkové příhody patří následující:
-
Pravidelné cvičení. Snižuje riziko srdečního infarktu o 30% až 50%. Zkuste 30 minutové aerobní cvičení alespoň 5 krát týdně.
-
Mějte alkohol pod kontrolou.Pití většího množství alkoholu se negativně spojuje s mozkovými příhodami. Více než dva alkoholické nápoje denně mohou zvýšit riziko až o 50%.
-
Udržování váhy.Stačí zhubnout o 5% až 10% momentální váhy a podaří se vám snížit krevní tlak i hladinu cukru v krvi. Lidé trpící cukrovkou mají až 4 krát vyšší šanci mrtvice.
-
Jezte vyváženou stravu.Zdravá a vyvážená strava plná ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, libového masa a ryb dokáže snížit riziko mozkové příhody až o 25%.
-
Nekuřte.Může to znít sice jako dost jasný faktor, ale vždy je dobré si to připomenout.
Jelikož jde o méně známé faktory, ke každému z nich uvedeme trochu více podrobností, než u předešlých obecných doporučeních.
6. Konzumace potravin bohatých na draslík
Podle nedávné studie nazvané mrtvice, která byla vypracována asociací American Heart, konzumace většího množství draslíku snižuje riziko mozkové příhody.
Týká se to zejména u žen po menopauze.
Mezi potraviny obsahující draslík patří:
-
bílé fazole
-
tmavá listová zelenina
-
brambory pečené ve slupce
-
sladké brambory
-
sušené meruňky
-
pečená dýně
-
bílý nízkotučný jogurt
-
losos
-
avokádo
-
houby
-
banány
7. Konzumace hořké čokolády
Pokud máte rádi čokoládu, bude to pro vás fantastická zpráva.
Několik studií totiž ukázalo, že lidé, kteří jedí hořkou čokoládu více než jednou za týden, si takto příjemně snižují riziko mozkové mrtvice až o 30%.
Kromě toho si také snižují riziko cukrovky o přibližně 30% a onemocnění srdce o téměř 40%.
Čím víc kakaa, tím lépe. Takže, když se už ohlédnete po hořké čokoládě, určitě by měla obsahovat alespoň 60% kakaa a klidně i více.
8. Léčba obstrukční spánkové apnoe (OSA)
Spánková apnoe bývá často nediagnostikovatelná. Studie poukazují na to, že v průměru 1 z 15 dospělých trpí mírnou až závažnou OSA.
Mayo Clinic :“Nejen závažná, ale dokonce už i mírná obstrukční spánková apnoe se ukázaly jako faktory zvyšující riziko mrtvice„.
U mužů to platí 3 násobně více a než u žen. Pokud trpíte tímto onemocněním, určitě dodržujte předepsanou léčbu.
9. Navštivte svého zubaře
Tento tip vás možná trošku zaskočí, ale vyplatí se ho dodržet.
Odborné čištění zubů každých 6 měsíců dokáže snížit riziko srdečního infarktu o neuvěřitelných 24% a mozkové příhody až o 13%.
Zubař je schopen rozeznat i první příznaky srdečního onemocnění ještě předtím, než si vy nebo váš lékař všimnete ostatních příznaků. Například otok dásní či uvolněné zuby znamenají, že léčba by měla začít mnohem dříve.
10. Všímejte si i jiných neobvyklých příznaků
Naše tělo nám dává různé signály, proto je důležité mu pozorně naslouchat a všímat si všeho neobvyklého.
Příkladem jsou zkrácený dech, změna srdečního rytmu či vyčerpanost.
Když zaznamenáte na vašem zdravotním stavu něco podezřelé, raději to neignorujte a jděte na vyšetření k lékaři.