játra

Druhou funkcí je produkce hormonu inzulinu, který reguluje hladinu cukru (glukózy) v krvi. Jestliže hladina krevního cukru příliš stoupne nebo naopak klesne, organismus upadne do kómatu.

Hlavní chemickou továrnou těla jsou játra ležící vedle žaludku. Játra vykonávají mnoho funkcí, ponejvíce zpracování živin, syntézu látek a detoxikaci. Tyto funkce jsou většinou spojeny s krví, která jimi prptéká z tenkého střeva směrem k srdci. Než se krev rozvede do ostatních částí těla, játra ji zbaví téměř všech toxických látek z potravin nebo nápojů. Životně důležitý orgán také uskladňuje vitaminy, zejména vitamin A a B, a uvolňuje je do krve, kdykoliv je třeba.

Jaterní tkáň vytváří žluč, žlutohnědou tekutinu, která napomáhá trávení tím, že usnadňuje vstřebávámí tuků v tenkém střevě.

Aby bylo k dispozici větší množství žluči, vytvořila se u člověka na spodní straně jater nádržka – žlučový měchýř. Při závažném onemocnění žlučníku jej lze beze strachu operativně vyjmout, trávení se tím nenaruší. Žluč bude jednoduše vtékat z jater přímo do tenkého střeva.

Játra jsou největším orgánem – váží asi 1,4 kg.

Žlučový měchýř – je svalnatý váček dlouhý asi 8 cm, uložený mezi laloky jater. Slouží jako nádržka ke sbírání žluči , která vtéká do tenkého střeva, aby pomohla vstřebat tuky.

Slinivka břišní je asi 15 cm dlouhá. Uvolňuje do tenkého střeva trávící šťávy a kromě toho produkuje inzulín, hormon regulující hladinu cukru v krvi.

Játra jsou chemickou továrnou, která tělu poskytuje více než 500 důležitých služeb. Obdivuhodný orgán vypadá zvenku jednoduše, ale uvnitř tvoří složitý systém. Bez jater není člověk schopen žít a umírá během 24 hodin – a dosud nebyl vynalezen žádný přístroj, který by dokázal jejich práci převzít.

Játra v sobě uskladňují přebytečné vitaminy. Organismus je střádá a v případě potřeby je uvolňuje do krevního oběhu.

I po odstranění 90 % jater je zbývajících 10 % schopných převzít funkci celého orgánu.

Játra zneškodní pozoruhodnou paletu toxických látek včetně zlata, rtuti, TNT (trinitrotoluen) a hadího jedu.

Nejhorším nepřítelem jater je alkohol – včetně toho, který je obsažen v nápojích, jako je pivo, víno a whisky. Alkohol játra poškozuje a po čase může zcela zničit i jaterní buňky.