SKUPINY
NEUTRÁLNÍ SKUPINA – 1. část
Tuky
Zastudena lisované oleje, máslo, neztužené margaríny a pevné rostlinné tuky.
Kvašené mléčné výrobky
Jogurt, kyselá smetana, tvaroh (20% tuku v sušině), podmáslí, kyška, kefír.
Smetana, smetana do kávy.
Sýry
Do 30% tuku (podrobné názvy sýrů viz kniha)
Sušené nebo za syrova vyuzené uzeniny,
Sušené hovězí maso, syrová šunka, šunka z lososa, salám, debrecínka.
Syrové maso
Tatarský biftek (používejte zcela čerstvé maso a jen zřídka)
Syrové, marinové nebo uzené ryby
Uzený losos, mořený losos, matjesy, uzené maso z břicha žraloka, uzený sleď, makrela, úhoř a uzený pstruh
Ořechy a semínka
Lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle, kokosové ořechy, slunečnicová semínka, sezamová semínka a mák (arašídům se vyhýbejte, jsou nesnadno stravitelné)
Náhrada octa
Zkvašený syrovátkový koncentrát (molkosan), ovocný ocet, chlebový nápoj.
Čiré lihoviny s vysokým obsahem alkoholu
Žitná, gin a čirá ovocná pálenka
Ostatní
Nesířené rozinky, olivy, žloutek, droždí, zeleninový vývar
NEUTRÁLNÍ SKUPINA – 2. část
Zelenina
Artyčoky, avokádo, brokolice, celer stonkový, celer, cuketa, čekanka, dýně, feferonky, fenykl, hrášek zelený, chřest, kapusta hlávková, kapusta růžičková, kedlubna, květák, lilek, okra, okurky, palmová srdíčka, papriky, pórek, rajčata, ředkve, ředkvičky, řepa červená, špenát, tuřín, zelí bílé, zelí červené, zelí čínské, zelí hlávkové, zelí kyselé
Česnek, cibule
Listové saláty
Čekanka, polníček, rukola, salát hlávkový, salát ledový, salát římský, endivie
Houby
Hlíva ústřičná, hřiby nebo jiné lesní houby, lišky, shiitake, žampiony
Výhonky a klíčky
Klíčky cizrny nebo jiné klíčky, výhonky munga, výhonky ředkvičky, výhonky vojtěšky.
Želírovací prostředky
Želatina (živočišný produkt), agar-agar (mořská řasa v prášku; použití: prášek se rozpustí v tekutině, ohřeje na 60-80 oC a nechá se zchladnout), rostlinná pojiva ze svatojánské mouky (prodejny zdravé výživy)
Ostatní
Čerstvé kokosové mléko, bylinky, koření jako křen, sladová káva, syrovátka, řeřicha, lusky pepře, hořčice a citrusová kůra; bylinkové čaje, borůvky.
BÍLKOVINNÁ SKUPINA
Tepelně upravené maso
Vepřová pečeně, filé, rostbíf, svíčková, libové maso na polévku, vařené hovězí maso, rulády, guláš, steaky, mleté maso, řízek, jehněčí pečeně, jehněčí kotlety, drůbež – např. filé z kuřecích prsou, krůtí řízek, krůtí prsíčka, husa, kachna.
Tepelně upravené ryby
Úhoř, losos mořský, treska, kapr, losos, makrela, okoun červený, halibut, tuňák, pstruh, sardinky, treska, platýs, mořský jazyk, šproty, platýs zlatý, sépie, candát.
Ovoce
Jahody, maliny, černý rybíz, čerstvá šťavnatá jablka, hrušky, broskve, meruňky, švestky, třešně, ostružiny, bezinky, mirabelky, nektarinky, kdoule, ryngle, rebarbora, višně, angrešt, hroznové víno.
Citrusové plody
Pomeranče, mandarinky, citrony, grepy, klementinky, limety.
Exotické ovoce
Granátová jablka, guáve, kaki-churma, kumkváty, mango, kiwi, papája, ananas, liči, maracuja.
Vejce, mléko a sýry
Veškeré druhy mléka, sýr do 45% tuku v sušině, např. eidam, gouda, tilžský hranol.
Sojové výrobky
Tofu, sojové maso.
Nápoje
Ovocně šťávy, jablečné víno, suché bílé, červené a růžové víno, suchý sekt.
Ostatní
Vařená rajčata, ocet balsamico, malinový ocet.
SACHARIDOVÁ SKUPINA
Celozrnné obilí
Oves, ječmen, pohanka, pšenice, žito, výrobky z celozrnného obilí, např. celozrnný chléb a housky, koláče a pečivo z celozrnné mouky, celozrnné těstoviny, rýže natural.
Brambory, zelenina a ovoce
Brambory, listová kapusta, černý kořen, topinambury, banány, uleželá křehká jablka, čerstvé fíky, čerstvé datle, nesířené sušené ovoce.
Sladidla
Javorový sirup, zahuštěná jablečná šťáva, zahuštěná hrušková šťáva, med (tato sladidla se smějí používat v malých množstvích i k ochucení bílkovinných pokrmů).
Ostatní
Bramborový škrob, pivo.
POTRAVINY, KTERÝM BYSTE SE MĚLI VYHÝBAT
- bílé mouce a výrobkům z ní; například sladkému a pikantnímu pečivu, těstovinám a loupané rýži
- cukru, sladidlům a výrobkům, které je obsahují: např. cukrovinkám, marmeládám a želé
- konzervám a polotovarům
- vepřovému masu, uzeninám a vepřové šunce, syrovému masu
- ztuženému tuku, např. běžným margarinům, tuhému bílému fritovacímu tuku a tuku na pečení
- zrnkové kávě, černému čaji a kakau ve velkých množstvích
- lihovinám s vysokým obsahem alkoholu