SKUPINY

NEUTRÁLNÍ SKUPINA – 1. část

Tuky

Zastudena lisované oleje, máslo, neztužené margaríny a pevné rostlinné tuky.

Kvašené mléčné výrobky

Jogurt, kyselá smetana, tvaroh (20% tuku v sušině), podmáslí, kyška, kefír.

Smetana, smetana do kávy.

Sýry

Do 30% tuku (podrobné názvy sýrů viz kniha)

Sušené nebo za syrova vyuzené uzeniny,

Sušené hovězí maso, syrová šunka, šunka z lososa, salám, debrecínka.

Syrové maso

Tatarský biftek (používejte zcela čerstvé maso a jen zřídka)

Syrové, marinové nebo uzené ryby

Uzený losos, mořený losos, matjesy, uzené maso z břicha žraloka, uzený sleď, makrela, úhoř a uzený pstruh

Ořechy a semínka

Lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle, kokosové ořechy, slunečnicová semínka, sezamová semínka a mák (arašídům se vyhýbejte, jsou nesnadno stravitelné)

Náhrada octa

Zkvašený syrovátkový koncentrát (molkosan), ovocný ocet, chlebový nápoj.

Čiré lihoviny s vysokým obsahem alkoholu

Žitná, gin a čirá ovocná pálenka

Ostatní

Nesířené rozinky, olivy, žloutek, droždí, zeleninový vývar

NEUTRÁLNÍ SKUPINA – 2. část

Zelenina

Artyčoky, avokádo, brokolice, celer stonkový, celer, cuketa, čekanka, dýně, feferonky, fenykl, hrášek zelený, chřest, kapusta hlávková, kapusta růžičková, kedlubna, květák, lilek, okra, okurky, palmová srdíčka, papriky, pórek, rajčata, ředkve, ředkvičky, řepa červená, špenát, tuřín, zelí bílé, zelí červené, zelí čínské, zelí hlávkové, zelí kyselé

Česnek, cibule

Listové saláty

Čekanka, polníček, rukola, salát hlávkový, salát ledový, salát římský, endivie

Houby

Hlíva ústřičná, hřiby nebo jiné lesní houby, lišky, shiitake, žampiony

Výhonky a klíčky

Klíčky cizrny nebo jiné klíčky, výhonky munga, výhonky ředkvičky, výhonky vojtěšky.

Želírovací prostředky

Želatina (živočišný produkt), agar-agar (mořská řasa v prášku; použití: prášek se rozpustí v tekutině, ohřeje na 60-80 oC a nechá se zchladnout), rostlinná pojiva ze svatojánské mouky (prodejny zdravé výživy)

Ostatní

Čerstvé kokosové mléko, bylinky, koření jako křen, sladová káva, syrovátka, řeřicha, lusky pepře, hořčice a citrusová kůra; bylinkové čaje, borůvky.

BÍLKOVINNÁ SKUPINA

Tepelně upravené maso

Vepřová pečeně, filé, rostbíf, svíčková, libové maso na polévku, vařené hovězí maso, rulády, guláš, steaky, mleté maso, řízek, jehněčí pečeně, jehněčí kotlety, drůbež – např. filé z kuřecích prsou, krůtí řízek, krůtí prsíčka, husa, kachna.

Tepelně upravené ryby

Úhoř, losos mořský, treska, kapr, losos, makrela, okoun červený, halibut, tuňák, pstruh, sardinky, treska, platýs, mořský jazyk, šproty, platýs zlatý, sépie, candát.

Ovoce

Jahody, maliny, černý rybíz, čerstvá šťavnatá jablka, hrušky, broskve, meruňky, švestky, třešně, ostružiny, bezinky, mirabelky, nektarinky, kdoule, ryngle, rebarbora, višně, angrešt, hroznové víno.

Citrusové plody

Pomeranče, mandarinky, citrony, grepy, klementinky, limety.

Exotické ovoce

Granátová jablka, guáve, kaki-churma, kumkváty, mango, kiwi, papája, ananas, liči, maracuja.

Vejce, mléko a sýry

Veškeré druhy mléka, sýr do 45% tuku v sušině, např. eidam, gouda, tilžský hranol.

Sojové výrobky

Tofu, sojové maso.

Nápoje

Ovocně šťávy, jablečné víno, suché bílé, červené a růžové víno, suchý sekt.

Ostatní

Vařená rajčata, ocet balsamico, malinový ocet.

SACHARIDOVÁ SKUPINA

Celozrnné obilí

Oves, ječmen, pohanka, pšenice, žito, výrobky z celozrnného obilí, např. celozrnný chléb a housky, koláče a pečivo z celozrnné mouky, celozrnné těstoviny, rýže natural.

Brambory, zelenina a ovoce

Brambory, listová kapusta, černý kořen, topinambury, banány, uleželá křehká jablka, čerstvé fíky, čerstvé datle, nesířené sušené ovoce.

Sladidla

Javorový sirup, zahuštěná jablečná šťáva, zahuštěná hrušková šťáva, med (tato sladidla se smějí používat v malých množstvích i k ochucení bílkovinných pokrmů).

Ostatní

Bramborový škrob, pivo.

POTRAVINY, KTERÝM BYSTE SE MĚLI VYHÝBAT

  • bílé mouce a výrobkům z ní; například sladkému a pikantnímu pečivu, těstovinám a loupané rýži
  • cukru, sladidlům a výrobkům, které je obsahují: např. cukrovinkám, marmeládám a želé
  • konzervám a polotovarům
  • vepřovému masu, uzeninám a vepřové šunce, syrovému masu
  • ztuženému tuku, např. běžným margarinům, tuhému bílému fritovacímu tuku a tuku na pečení
  • zrnkové kávě, černému čaji a kakau ve velkých množstvích
  • lihovinám s vysokým obsahem alkoholu