Je původem ze Sýrie a malé Asie, byl hojně používán ke zvěřině a do rybích polévek. U nás je obvykle používán jen do zeleninových marinád. Máte-li chuť vařit trochu jinak, vyzkoušejte jej např. do játrové omáčky, ledvinek nebo sýrových a tvarohových pomazánek. Francouzská a italská kuchyně se bez tohoto koření neobejde.
Fenykl může vylepšit i dušené zelí a další zeleninové pokrmy. Fenyklem lze kořenit i některé druhy ryb a dokonce i kuře.
Fenykl – jeho ochlupené lístečky mají podobnou chuť jako anýz. Je častou přísadou všemožných omáček a rybích pokrmů. Čaj z fenyklu se pije proti nadýmání a na podporu zažívání. Výborně účinkuje na nespavost a zvracení.
Fenykl patří do vánočního pečiva, koláčů, pudinků, do nakládané zeleniny zvláště do červené řepy. Používá se k přípravě bylinných čajů proti nadýmání, podporuje trávení a tvorbu mateřského mléka.