Pro mimořádně nízký obsah tuku je také ideální potravinou pro ty, kteří bojují s nadváhou, řekl dnes novinářům tajemník České obezitologické společnosti Petr Sucharda. Krůtí maso je zdravé svým složením. Má vysoký obsah bílkovin, ale málo tuku s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin. Je ovšem důležité upravovat ho na menším množství tuku, nepřehánět velikost porcí a konzumovat s mírou, zdůraznil Sucharda.

   Spotřeba krůtího masa v Česku je podle posledních průzkumů asi dva kilogramy na osobu a rok, uvedl ředitel Zemědělského obchodního družstva Brniště Stanislav Hečlo. V Polsku se roční spotřeba krůtího masa na člověka blíží 5,5 kilogramu, v Německu činí přes šest kilo a ve Francii sedm kilo, poznamenal. „Nejvyšší spotřeba je v USA. Podle dostupných informací se tam jen na Den díkuvzdání sní 43 milionů kusů krůt,“ dodal Hečlo.

   Spotřeba drůbežího masa v USA je podle údajů francouzského odvětvového úřadu OFIVAL a Evropské komise kolem 52 kilogramů na jednoho obyvatele. Rozpor mezi vysokou spotřebou dietního masa a faktem, že v Americe přibývá tlouštíků, označili odborníci termínem americký paradox, připomněl Sucharda.

   „Američané jedí zdravěji a zdravěji a jsou stále více obézní, protože toho zdravého jedí prostě čím dál tím více. Trend enormně velkých porcí bohužel proniká i k nám,“ řekl.

   Osobně vítá, že Češi v posledních deseti letech stále častěji zařazují drůbeží maso do svého jídelníčku na úkor vepřového a hovězího. „Stoupající podíl drůbežího masa odpovídá tomu, co lidstvo ve vyvinutých a z hlediska biologického zdegenerovaných zemích potřebuje,“ uzavřel Sucharda.

Zdroj : ČTK – Libuše Hanzalová khj