KMÍN KOŘENNÝ – Carům carvi

Těžko si představíme kuchyni, v níž by chyběl kmín. Toto oblíbené koření slouží k přípravě většiny našich základních potravin – chleba, brambor, masa i zeleninových salátů. Na našich loukách je kmín běžná, i když neatraktivní bylina, z níž se sbírá semeno. Koupíme ho celý nebo mletý v každém obchodě s potravinami.

Léčebně se kmín uplatňuje jako vynikající větropudný prostředek, který zlepšuje trávení a činnost střev. Když cítíme nepříjemné „tlaky“ v břišní dutině, obvykle stačí šálek kmínového odvaru. Kmín má však i jiné dobré účinky – dezinfikuje celý trávicí systém, doporučuje se také při kojení, neboť zlepšuje kvalitu mateřského mléka, přitom se jeho dobré účinky přenášejí i na dítě.

Pro svou příjemnou chuť je kmín oblíbený při výrobě likérů a destilátu, které užívané jako aperitiv můžeme také považovat za lék. Je to dobrá a bezpečná bylinka, při běžném užívání nám nehrozí žádné nepříznivé účinky.

 

 

V antických dobách lidé věru li, že odvar z kmínuje uchrání před čarodějnicemi. Kmín byl také oblíbenou součástí nápojů lásky, protože prý dokáže připoutat milovanou osobu. Od 12. století, kdy jej Arabové začali pěstovat, patří mezi nejpoužívanější koření na celém světě.
 

Rusínské „bolístkové želé“

Na Horním Šariši se traduje užívání plodů mochyně židovské proti průjmu a k celkovému zlepšení činnosti trávicí soustavy. Plné zralé „židovské třešničky“ usušíme, 2 lžíce krátce povaříme v 1/2 l vody necháme vyluhovat a pijeme 2-3krát denně, dokud „bolístky“ nepominou.

 

Dětské průjmy

Na tento častý problém, zvláště u kojenců, použijeme tři díly sušených roztlučených plodů a nasekaných listů borůvky, přidáme jeden díl květu heřmánku. Jednu lžíci směsi dáme do 1/4 1 vody, pomalu uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Dětem nedáváme nic jíst, jen pít tento čaj, kojencům do kojenecké láhve. Následující 1 až 2 dny vyloučíme mléko, nepřejde-li průjem, pití čaje zopakujeme.

 

Čaj na zlepšení činnosti střev

Ke dvěma dílům mletého semene anýzu přidáme po jednom dílu mletého fenyklu a skořice. Dvě lžíce této směsi zalijeme šálkem vroucí vody, necháme vychladnout na konzumní teplotu a vlažné pomalu vypijeme. Užíváme 2-3krát denně nalačno.

 

Klystýr na střevní potíže

K odstranění zácpy a střevních infekcí použijeme na klystýr směs stejných dílů heřmánku, jitrocele, pampelišky a přesličky. Dvě lžíce směsi krátce povaříme v 1/4 1 vody a necháme vyluhovat. Nejdříve tlusté střevo vyčistíme 1 1 slabého heřmánkového čaje. Klystýr aplikujeme nejlépe v postní den po koupeli a necháme působit co nejdéle. Stejným způsobem můžeme použít i odvar ze zeleného čaje.
 

Prášek na vyhnání tasemnice

V hmoždíři roztlučeme na prášek 30 g celých šípků, 30 g oloupaných dýňových semen a nasypeme do 3 dl studené vody. Vypijeme najednou ráno nalačno, nic nejíme, za 4-5 hodin užijeme 2 lžíce ricinového oleje. Prohlédneme následující stolici, když se tasemnice nevypudí, za tři dny celou kúru opakujeme.

 

Zácpa

Vylisujeme čerstvou šťávu z aloe a necháme ji v misce na slunci nebo mírně povaříme, dokud nevznikne hustá tmavá hmota –sabur. Potom užíváme na špičku nože třikrát denně. Z hmoty můžeme připravit tinkturu rozpuštěním 100 g v 1/2 1 lihu a u-žíváme 15 kapek třikrát denně.

 

Další recept

Ke dvěma dílům kůry krušiny přidáme po jednom dílu mletého semene kmínu a lnu. Dvě lžíce směsi namočíme večer do teplé vody. Ráno krátce povaříme a necháme přikryté vychladnout. Pijeme ráno a večer, dokud nepocítíme úlevu. Při úporných stavech použijeme klystýr.

 

U dětí

Vděčným a osvědčeným prostředkem je jeřabinový sirup, který dáváme dětem po lžičce třikrát denně, 2 hodiny po jídle.

 

Lněná kúra proti chronické zácpě

Dvě lžíce lněného semene zalijeme mlékem, ovocnou nebo kompotovou šťávou. Necháme chvilku stát a zkonzumujeme jako součást večeře. Ráno vypijeme sklenici horké vody, během kúry po dobu několika dní upravíme stravu, aby obsahovala více ovoce a zeleniny, zvýšíme i příjem tekutin.

 

 

HOŘEC ŽLUTÝ – Gentiana lutea

Všechny hořce patří mezi nejkrásnější ozdoby naší přírody, proto jsou přísně chráněny. Neohrožuje je však samotná krása, ale především léčivá hodnota kořene, který se lidově odnepaměti používal jako přísada do destilátu. Dnes už nemusíme ničit přírodu, neboť kořenovou drogu nejúčinnějšího hořce žlutého si bez rizika koupíme v lékárně.Hořec si získal oblibu zásluhou silně hořké chuti. Patří mezi tzv. čisté hořčiny (amara pura), které zvyšují tvorbu žaludečních šťáv a zlepšují trávení, což se příznivě projevuje na celém organismu. Proto je častou součástí čajových směsí na vnitřní orgány.I když je destilát z hořce oblíbený, stačí stopka. Hořec je rostlina, jejíž větší dávky – a to nejen v destilátu – mohou vyvolat bolesti hlavy a nevolnost.

 

 

Latinský název hořce gentiana je odvozen od jména krále Ilýrie Gentia, který touto bylinkou léčil mor. Velké úctě se tesil hořec také v Římské říši, kde sloužil jako protijed, na léčbu horečky a mezi nejlepší léčivé rostliny ho zařadil i slavný lékař Galenos.

 

 

SKOŘICOVNÍK CEJLONSKY – Cinnamomum zeylanicum

 

 

Kůra tropického stálezeleného stromu je oblíbeným, příjemně vonícím kořením, které koupíme v každém obchodě s potravinami. Jako všechna koření, i skořice slouží ke zlepšení trávení a povzbuzení činnosti vnitřních orgánů. Patří k nejúčinnějším rostlinným prostředkům při střevních infekcích a zánětech, nízkém tlaku a nedostatečném oběhu krve. Odpradávna slouží také jako afrodiziakum. Léčebně užíváme skořici jen jako přísadu do různých směsí.

 

Čajová směs na zánět tlustého střeva

Při tomto onemocnění doporučují bylinkové recepty směs natě mochny nátržní, šalvěje, květu proskurníku lékařského a heřmánku. Čaj z této směsi pijeme 7-10 dní, současně upravíme stravu a léčbu podporujeme klystýrem podle výše uvedeného receptu.

 

Zastavené větry

Smícháme stejné díly semene fenyklu, natě mochny husí, pelyňku a přesličky. Dvě lžíce směsi krátce povaříme v mléku, necháme vychladnout a vlažné vypijeme za 1-2 hodiny. Na uvolnění si zacvičíme nebo zaběháme, potom masírujeme oblast kolem slepého střeva, můžeme také přiložit horký obklad z lněného semene.

 

Čaj proti nadýmání

Při nadměrném nadýmání smícháme stejné díly květu heřmánku, natě máty, semene fenyklu a kmínu. Jednu lžíci směsi zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat a vypijeme najednou.

 

Nadýmání u dětí

Použijeme směs semene fenyklu, natě bazalky, máty a květu heřmánku. Nesladíme, 1/4 lčaje dáme dítěti vypít večer ve 2 dávkách, kojencům do kojenecké láhve. Na bříško můžeme přiložit teplý heřmánkový obklad.

 

Anýzovo-kmínové mléko pro děti

Pomeleme stejné díly semene anýzu a kmínu. Jednu lžičku této směsi krátce povaříme v 1/4 1 mléka, scedíme a dáme dětem pít po doušcích, kojencům od jednoho roku do kojenecké láhve. Působí proti bolestem bříška, plynatosti a na uklidnění žaludku.

 

Anýzový čaj

Ke 2 lžičkám drcených plodů anýzu přidáme po 1/2 lžičce semene fenyklu a mleté skořice. Směs zalijeme 1/4 1 vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Scedíme a po malých doušcích vypijeme na zlepšení funkce střev a odstranění nadýmání.

 

Semena proti nadýmání

Trpíme-li nadýmáním, pomelerne stejné díly semene fenyklu, koriandru, anýzu a kopru. Tuto směs užíváme pravidelně k bohatému kořenění jídel nebo užíváme dvakrát denně po 1/2 lžičce s troškou vody, po jídle.

 

Čajová směs na pálení žáhy

Osvědčeným prostředkem na snížení tvorby trávicích šťáv, které tento problém způsobují, je směs semene fenyklu, natě lnice a zeměžluče. Dvě lžíce této směsi zalijeme 1/2 1 vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme třikrát denně nalačno.

 

Další recept

K přípravě čajové směsi použijeme dva díly semene anýzu, přidáme po jednom dílu natě levandule a máty. Tento čaj pijeme několik dní, dokud se stav neupraví.

 

Další recept

Čaj připravíme ze stejných dílů vachty a pelyňku.

 

Další recept

Čaj připravíme ze stejných dílů kořene hořce a natě řebříčku. Tento čaj zmírňuje tvorbu žaludečních šťáv, není však vhodný při vysokém krevním tlaku a během těhotenství.

 

Zdroj: Dionýz Dugas – 500 nejlepších receptů lidové medicíny

 

 

Iva Hédlová podle knihy Dionýze Dugase – 500 nejlepších  receptů lidové medicíny 

loading...

Komentáře