Červená řepa může být obecně popsána jako zdravá a ve své podstatě jedinečná zelenina. Její nutriční hodnoty jsou víceméně stejné bez ohledu na to, zda ji jíte syrovou nebo vařenou (až na některé vitamíny jako například vitamin C).
Tuto zeleninu dokonce často používal už Hippokrates k léčbě různých onemocnění.
Dlouhá léta se červená řepa využívá k léčbě onemocnění krve, jako například anémie či nedostatek železa, protože toho má červená řepa velmi velké množství.
Ve skutečnosti je po česneku hned druhou zeleninou s nejvyšším obsahem železa. Vzhledem k množství, v jakém se česnek a červená řepa konzumují, ji můžeme klidně zařadit na první místo.
Kromě toho, červená řepa obsahuje i mnoho jódu. Z běžné zeleniny ho má více pouze kapusta. Je také známá tím, že stimuluje metabolismus a dodává tělu potřebné výživné látky, hlavně antioxidanty.
Proč zařadit červenou řepu do svého jídelníčku?
1. Červená řepa bojuje s oxidativním stresem a poškozeními, které způsobují volné radikály. Za to jsou odpovědné hlavně látky jako betalainy a polyfenoly.
2. Posiluje stěny krevních cév a kapilár, za což vděčí vysokému obsahu vitamínů skupiny B.
3. Červená řepa je bohatá na kyselinu listovou a draslík– chrání srdce, dále hořčík posilující kosti, fosfor a železo – zvyšují produkci energie a nakonec jód, který zajišťuje biosyntézu hormonů štítné žlázy.
4. Vitamíny B12 a kyselina listovápodporují tvorbu červených krvinek.
5. Kyselina listovádále regeneruje a omlazuje tělo tím, že stimuluje tvorbu nových buněk.
7. Betacyaninyv červené řepě mají silný protirakovinný účinek prostřednictvím utlumování množení rakovinných buněk.
8. Vysoký obsah vlákniny podporuje dobré trávení a vstřebávání živin.
9. Červená řepa urychluje metabolismus. To je velmi nápomocné hlavně pro lidi snažících se zhubnout, ale i pro sportovce, kteří potřebují hodně dostupné energie.
10. Vstřebávání vitaminu Dz jídla je mnohem efektivnější za přítomnosti látek z červené řepy.
11. Červená řepa se ukázala jako účinná potravina na prevenci demencea ostatních neurogeneratívních onemocnění.
12. Červená řepa obsahuje více pektinunež jablko či mrkev. Pektin je v těle odpovědný za vázání a odplavování těžkých kovů a radioaktivních látek.
Pektin také předchází vzniku jiných onemocnění, zamezuje šíření škodlivých bakterií ve střevech a má také silné protirakovinné účinky, hlavně u leukémie.
Jak vidíte, léčivé vlastnosti červené řepy jsou opravdu všestranné.
Tak co, přesvědčili jsme vás o výhodách konzumace červené řepy? Pokud stále ne, tak na závěr uvedeme ještě pár jejích vlastností.
Tak například snižuje špatný cholesterol, snižuje vysoký krevní tlak, pročišťuje a regeneruje játra, zlepšuje mozkové funkce, má antisklerotické účinky a zefektivňuje metabolismus tuků.