Řeč je o únavovém syndromu, nebo-li syndromu chronické únavy. Moderní medicína za jeho příčinu považuje latentní – chronickou infekci, kterou imunitní systém nedokáže spolehlivě zlikvidovat, protože se stává součástí buněčné výbavy nervového systému, orgánů, nebo buněk samotného imunitního systému. Jejím původcem jsou nejčastěji viry – herpetické, E – B virus, viry hepatitidy B,C,D… Také přítomnost bakteriálního ložiska, někde v „závětří“ například v mandlích – lymfatických uzlinách v našem hrdle, může dlouhodobou produkcí toxinů postupně „otrávit“ buňky důležitých orgánů a časem přispět ke stavu vyčerpání. Je potřeba si ale položit otázku, proč u některých lidí imunita selže a nedokáže „držet na uzdě“ virové a bakteriální agresory a u jiných, i pro překonání závažné infekce, dojde po krátkém období rekonvalescence k úplnému uzdravení bez dalších potíží a únavy? Na překonanou infekci u druhé skupiny upozorňuje již jenom postupně klesající množství protilátek vůči překonané infekci. Pro zajímavost až 80 % populace je nositelem herpetického viru – HSV 1/původce oparu rtu/, nebo až 50% je nositelem E – B viru /původce infekční mononukleózy/ – dvou z nejžhavějších kandidátů na původce únavového syndromu.
Proč tedy únavový syndrom propukne jen u části infikovaných ??? Odpovědí na to proč u některých únavový syndrom propukne a u jiných ne, nebude patrně jen v naší genetické dispozici pro slabší nebo silnější imunitu, ale také v našem životním stylu, myšlení a prostředí ve kterém žijeme. Některé z vyjmenovaných faktorů jako životní prostředí, nebo složení mnoha potravin ovlivnit nemůžeme, změnit můžeme některé naše ná(zloz)vyky, které mají na imunitní systém a celkově zdraví velký vliv. Kromě kouření, konzumace alkoholu, mají snad největší vliv na naši imunitu typy potravin, které jíme. Za léta života našim trávícím traktem projdou tuny potravin a nápojů, z kterých mnohé připomínají spíše neidentifikovatelný chemický roztok, než potravinu vhodnou k jídlu. Ale často chutnají velmi dobře… Součástí těchto „moderních“ potravin jsou tzv. aditiva, mezi které patří nejen konzervační látky, ale také barviva, aromatické přísady, mezi kterými je již hodně známých imunitu oslabujících látek. Dále je například známo, že konzumace potravin obsahujících nadbytek nasycených masných kyselin (živočišní tuky), nebo rafinovaných olejů (rostlinná másla, sušenky, sladkosti…) „snižují přehlednost“ krevní plazmy a tím znemožňují dobrou funkci imunitního systému.
Jak se na únavový syndrom dívá tradiční čínská medicína? Příčinou únavy je dle tradičního pohledu vyčerpání a nedostatečná obnova životní energie – čchi, způsobená oslabením funkce důležitých orgánů. Za hlavní důvod vyčerpání a únavy považuje oslabení orgánů slinivky – sleziny, které se společně se žaludkem podílejí na vzniku energie z přijaté potravy. V případě, že dojde k oslabení těchto orgánů, jídlo je nedostatečně trávené, uvolňuje se z něho málo energie a živin a dochází k nedostatečné tvorbě a obnově krve (a tím také bílých krvineka protilátek atd…). Doprovodními příznaky bývají celkové vyčerpání, nechutenství, nadýmání, vetší únava po jídle, řidší a páchnoucí stolice s nestrávenými zbytky potravy, rychlé změny hmotnosti (hlavně přibývání), úbytek svalové hmoty, snadná tvorba modřin, závratě, poruchy krvácení při menstruaci… Oslabení sleziny – slinivky může dále přivodit postupné vyčerpání i dalších orgánů, podílejících se na oběhu energie a to plic (slabý hlas, časté infekce dýchacích cest, dlouhodobý a mírný kašel, nadměrné denní pocení…) a ledvin (časté nucení na močení, chronické bolesti v kříži a bedrech, citlivost této oblasti na chlad, zimomřivost, poruchy plodnosti…).
A právě výživa sehrává velice důležitou roli v procesu oslabení nebo naopak posílení některého z vyjmenovaných orgánů a postupnému rozvoji únavy (nebo jiného typu nemoci). Tradiční čínská medicína rozděluje potraviny nejen podle jejich tepelného efektu na náš organizmus (potraviny zahřívající, osvěžující a ochlazující), ale také podle specifického vztahu k jednotlivým orgánům. Například potraviny jako pohanka, jáhly, kukuřice, některé typy ořechů a sladkého ovoce mají posilující vliv na orgány sleziny-slinivky a jejich pravidelnou konzumací se docílí k zlepšení jejich stavu a vymizení mnoha potíží souvisejících s jejich vyčerpáním.
Jaké jsou tedy možnosti léčby únavového syndromu ?
V moderní léčbě se kromě cílené imunoterapie (podávání protilátek) a léků – nejčastěji antivirotik zaměřených na původce chronické infekce je ještě možná doplňující léčba zvýšenými dávkami některých vitaminů (C,B,E, beta-karotén) a minerálů (zinek, selen). Tradiční čínská medicína, která za příčinu dlouhodobé únavy považuje vyčerpání některých orgánů souvisejících s energií, ji léčí posílením a zlepšením jejich funkce. Nepoužívá k tomu jen speciální byliny čínské fytoterapie, mezi kterými jsou byliny se silným imunostimulačním účinkem a akupunkturu spojenou s moxováním vybraných bodů doplňujících energii a zlepšujících imunitní funkce, ale také úpravu jídelníčku nemocného zaměřenou na potraviny posilující oslabené orgány. Nutností je také vynechání potravin obsahující konzervační a jiné látky oslabujících imunitní systém. Jak je vidět, je nutný celostní přístup k léčbě tohoto civilizačního onemocnění. Snaha postihnout příčinu únavového syndromu nás nutí ji hledat nejen v chronické infekci, ale zamyslet se nad tím jaké jsou její důvody a proč trvá… Léčba únavového syndromu je zdlouhavá, trvá mnoho měsíců a vyžaduje trpělivost a odhodlání pacienta nejen k pravidelné léčbě, ale také ke změně životního stylu a myšlení. Je to běh na dlouhou trať, kde krok za krokem „rozvazujeme ruce“ svému imunitnímu systému a doplňujeme rezervy naší životní energie.