Základní účinky vápníku v těle:
- Vápník je nejrozšířenějším minerálem v těle.
- Společně s fosforem zabezpečuje zdravé a pevné kosti a chrup.
- Množství vápníku a fosforu se doporučuje udržovat v poměru 2:1.
- Největší část vápníku (asi 1-1,5 kg) se nachází v kostech člověka.
- Vápník společně s hořčíkem regulují srdeční činnost.
- Efektivní vstřebávání vápníku je řízeno vitamínem D.
- Vápník a železo jsou nejvíce nedostatkové minerály ve stravě starších lidí.
- Denní dávka pro dospělé je 0,8-1,2 g, pro těhotné a kojící matky a straší lidí je doporučena 1,2-1,5 g.
Kladné účinky vápníku:
- Udržuje pevné kosti a zdravé zuby.
- Snižuje riziko zlomenin a prořídnutí kostí.
- Omezuje riziko rakoviny tlustého střeva.
- Podporuje pravidlenou srdeční činnost.
- Pomáhá proti nespavosti.
- Účastní se mechanimu vstřebávání železa.
- Podporuje správný přenos nervových vzruchů.
Nedostatek vápníku:
- Křívice u rostoucího organismu.
- Osteoporóza – prořínutí kostí a zvýšená lomivost.
Toxicita:
Nadměrný příjem vápníku (více jak 2-3 gramy) může vyvolat hyperkalcinemii, což vyvolá zácpu a zvyšuje riziko tvorby ledvinových kamenů či infekcí močových cest.
Významné zdroje vápníku:
Mléko a mléčné produkty (především sýry), sójové boby, tofu, sardinky, losos, arašídy, slunečnice, fazole a brokolice.