Olivovník je rostlina, které se daří pouze v teplejších podnebích a je znám od pranadávna. Ještě dnes je větvička olivovníku symbolem míru, plodnosti, očištění, a vítězství nad zlem. První plody se sklízí 5-6 let po vysazení.Doba sklizně je na konci listopadu a na konci ledna.Každý olivovník plodí 15-20 kg oliv.Sklizeň se provádí setřásáváním oliv ze stromů dlouhou tyčí. Z 5-ti kg oliv se vyrobí asi 1 litr panenského oleje.
Prvním lisováním, které probíhá za studena, vzniká olivový olej extra virgine – panenský, kde zůstává zachováno nejvíce vitamínů tím, že se získává pouhým mechanickým lisováním za studena.
Nemá vyšší kyselost jak 1 %. Má vyrovnanou kompozici tuků – 18 % nasycených a 6-9 % poly-nenasycených.Přibližně stejný počet procent obsahuje i mateřské mléko.
Obsahuje fenoly, které pomáhají tělu odbourávat přebytky špatného cholesterolu LDL a spolu s jinými látkami upravují vysoký krevní tlak.Je velmi vhodný jako doplněk léčby při cukrovce a pro její prevenci.
Olivový olej je antioxidant, tzn. že chrání organismus proti volným radikálům, které jsou obsaženy v konzervačních látkách, např.v salámech, paštikách, párcích, apod.
Ulehčuje kardiovaskulární tok a brzdí proces stárnutí.
Obsahuje vitamíny A, B12, C, K, E. Neobsahuje cholesterol, sůl a žádné kozervační látky.Působí blahodárně na žlučník, podporuje produkci žluči v játrech a žlučníku a pomáhá při trávení.Prospívá růstu a vývoji kostí, a proto se doporučuje jeho užívání od nejútlejšího věku.