Kaštanovník jedlý je až 30 metrů vysoký strom. Jeho plody jsou uloženy po 2 – 3 v ostnité číšce. Dozrávají v říjnu a sbírají se hned po opadu. Jedlé kaštany neobsahují sodík, takže jsou vhodnou součástí jídelníčku pacientů s ledvinovými a srdečními potížemi.
Dále mají protiprůjmové účinky, zmírňují revmatismus a dnu. Mají pozitivní vliv na játra, žaludek, mozek a krvetvorbu. V zimě, kdy svítí málo slunce, mohou ulevit od úzkosti a pocitu prázdnoty. Zejména u starších osob mohou pomoci od potíží se ztrátami paměti nebo revmatismem. Konzumace jedlých kaštanů má také pozitivní vliv na naše vlasy a pleť.
Jedlé kaštany v kuchyni
Tyto plody můžeme používat na přípravu nugátů, nádivek, dezertů. Pro kuchyňskou úpravu je musíme nejdříve naříznout a potom asi 10 minut vařit ve vodě, následně oloupat.
Pečené kaštany
Kaštany pečeme v troubě na pánvi nebo ve starším kastrolu s tlustým dnem, před tím je nesmíme zapomenout na povrchu naříznout (udělat ostrým nožem jakýsi křížek do hloubky cca. 4mm, délka řezů je 1-2cm, dle velikosti plodu). Při pečení na pánvi a v kastrolu nádobu přiklopíme poklicí a občas jí zatřepeme. Až skořápky začnou pukat, praskat a barvit se do tmavě hněda, dobrota je hotová.
Skořápka by neměla být zuhelnatělá a spálená, ale jsou i tací jedinci, kteří takovém kousky považují za lahůdku. Pečení trvá kolem 7 – 15 min.
Zdroj: našla jsem na FB – https://www.facebook.com/pages/PORADNA-PRO-ZDRAVÍ/266986597574