Začíná sezóna Medvědího česneku, na kterou se velice těším. Medvědí česnek jsem si velice oblíbila a v období jeho růstu ho zařazuji každý den do svého jídelníčku. Buď samotný jen tak, nebo jako součást salátů či smoothies. Recepty uvedu níže.

Teď se ale vraťme k tomuto zelenému pokladu.

Medvědí česnek se konzumuje ve skutečnosti celý- listy, květy a cibulky.

Osobně dávám přednost pouze listům a občas květům, jelikož nechci zničit celou rostlinku.

Letos mi na zahradě vyrostly první dva trsíky a ty by rozhodně mé spotřebě nestačily.

A tak si Medvědí česnek kupuji ve svém oblíbeném BIO obchůdku v Praze na Smíchově, který má sympatické jméno Rozmarýna.

Dostávám ihned na e-mail zprávy o tom, kdy přijde dodávka čerstvých bylinek, jelikož znají mou slabost pro tuto rostlinku.

Medvědí česnek se začíná sbírat od dubna a sezóna trvá do května či počátku léta. Roste jak ve volné přírodě tak může růst i na zahradách, nejlépe v blízkosti keřů.
 

Květ Medvědího česneku

 

Je oproti běžnému kuchyňskému česneku ještě účinnější.

Je to silné přírodní antibiotikum, má močopudné a projímavé účinky, je antibakteriální a protiplísňový.

Využívá se při léčbě mykóz, zničí zlatého stafylokoka, nežádoucí střevní bakterie,parazity a nadýmání.

Snižuje krevní tlak a brání procesu kornatění tepen.

Chrání organismus před kardiovaskulárními chorobami, krevním sraženinám a před vznikem rakovinového bujení.

Čerstvé nasekané listy mají čistící účinek na ledviny, močový měchýř a stimulují odchod moči.

Je silný přírodní antioxidant.

Česnek má podobně jako cibule preventivní účinky proti rakovině jícnu, žaludku a tlustého střeva.

Naši předkové ho využívali při léčbě křečových žil, při návalech, závratích a potížích s dechem. Byl rovněž využíván jako tonikum na oslabený nervový systém a jako utišující prostředek při revmatických bolestech.

V Medvědím česneku jsou křemičité sloučeniny a další stopové prvky (mezi nimi i JÓD), které brání nemocem vyššího věku jako je vápenatění cévních stěn, snižují potíže krevního oběhu a arteriosklerózu.

Také obsahuje sirné sloučeniny a kyselinu L-askorbovou a proto má velmi vysoký obsah vitamínu C. 100g této rostliny poskytne až 150 mg vitamínu C, což je více než trojnásobná denní doporučená dávka.

Medvědí česnek obsahuje známou sloučeninu aliin, ale té obsahuje mnohem více, než česnek kuchyňský.

 

Snižuje hladinu krevního cukru, léčí průjmy infekčního původu a čistí krev.

Medvědí česnek obsahuje také mnoho flavonoidů, které působí proti virům a bakteriím. Ještě jednou zdůrazním, že má značné množství JÓDU, dále pak vinylsulfid, esenciální oleje, fruktózu, bílkoviny a chlorofyl.

 

UPOZORNĚNÍ: Je skvělý pro vypuzení PARAZITŮ. A velmi účinný.

 

MÉ VLASTNÍ RECEPTY:


 

ČESNEKOVÉ SMOOTHIES:

Vymačkat šťávu ze 6-10 pomerančů.

1-2 hrsti nasekaného medvědího česneku (nechte ho chvilku asi 5 minut postát nasekaný)

Vložíme do nádoby a rozmixujeme.

To má vážně sílu.

 

 

ANTIPARAZITICKÝ SALÁT:

6-8 rajčat, nebo odpovídající množství cherry rajčátek

1 cibule

Svazek Medvědího česneku

Citronová šťáva z jednoho citrónu

Lžíce syrového medu

(dle přání můžete nasekat hrst syrových dýňových semínek)

Postup: Citronovou šťávu a med smíchejte zvlášť v hrnečku, aby se med rozpustil.

Všechny ostatní ingredience nakrájejte do misky (cibule, Medvědí česnek, rajčata eventuálně dýňová semínka).

Pak vlijte zálivku z medu a citrónu a smíchejte a přendejte do servírovací misky. Můžete si na dno servírovací misky vložit trochu zeleného salátu.

Dobrou chuť vám, menší těm…

 

Autor: Marie Špačková – www.jajsem.com