Již před mnoha a mnoha lety jsem jakýmsi způsobem vycítila, že sója není to, co bych měla konzumovat, přestože se na ni pěly chvály ze všech stran. Zkusila jsem nejen boby, ale také sójové maso a musím říct, že když se maso opravdu správně připraví a dáte si s ním práci, někteří lidé ho v namíchaném guláši s vepřovým nebo hovězím masem skutečně nepoznají.

Nicméně něco mi říkalo, že se bez této náhrady nejen obejdu, ale dokonce, že to škodí zdraví. Co? Asi intuice. Začala jsem se vyhýbat i jakýmkoliv výrobkům ze sóji, včetně sojového mléka a volila jsem raději kokosové nebo jiné z výběru náhražek mléka v sypkém stavu, které se prodávají v každém obchodě se zdravou výživou.

Potom moje milovaná sestřenice dostala rakovinu prsu v mladém věku a po několika letech zemřela. Zakazovala jsem jí intuitivně i cokoliv ze sóji, sama jsem nevěděla proč. Dneska jsem zcela náhodou narazila na zajímavý web, kde mluví velice zkušená a známá lékařka právě o sóje a škodlivých účincích na lidský organismus. Dokládá to celosvětovými výzkumy a já jsem zajásala – už vím, proč jsem sóju nikdy nechtěla a nikomu jsem to jako alternativní terapeutka nedoporučovala. Dokonce jsem svoje klienty varovala i před potravinovým doplňkem lecitinu, který byl vyráběn ze sóji. Z toho mě ale paní doktorka na níže uvedeném videu vyvedla. Ale pořád mi něco vzadu říká, že bych volila jiný potravinový doplněk, který obsahuje lecitin z jiných zdrojů než je sója.

Podívejte se na rozhovor s paní doktorkou a nejezte sojové boby, nepijte sojové mléko a vůbec tyto přípravky nedávejte svým dětem. Rostlinná bílkovina se dá získat i z jiných zdrojů – a navíc člověk je všežravec – kousek masa mu rozhodně neuškodí.

Vaše Iva

 

http://www.rizikaockovani.cz/clanky/4-dil-Soja-neni-zdrava-potravina-38/