Barvy dokáží ovlivňovat náladu člověka, i jeho psychické rozpoložení. Dokonce vědí poodhalit typ a charakter osobnosti. Málokdo však ví, že i barvy potravin mají významný vliv na zdraví.
Abychom měli dobrou antioxidační ochranu a udrželi si dobré zdraví, měli bychom sníst 300 až 450 g zeleniny a 150 až 200 g ovoce denně.
* Červená barva – je zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, či draslíku. Proto by na talíři neměly chybět rajčata, jahody, či třešně. Jahody obsahují nejvíce manganu ze všech druhů ovoce, a právě tento stopový prvek podporuje metabolismus, kosti a pomáhá při tvorbě krve. Stačí si dát jen deset dekagramů jahod denně, a tělu dodáte doporučenou dávku vitamínu C. Šťavnaté rajčata zase mají vysoký obsah draslíku, také vitamín C a E. Třešně mají kromě těchto vitaminů i vysoký obsah vápníku. Ze skupiny červené zeleniny a ovoce je z hlediska obsahu vitamínů A a E nejlepší červená paprika, která má zároveň až dvojnásobně vyšší obsah vitamínu C, než je doporučená denní dávka. Vysoký obsah vitamínu A a C má i červené zelí a rajčata. Už 100 g červeného zelí nebo jahod pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C. Brusinky a maliny jsou bohaté na vitamín E.
* Zelená barva – je barvou draslíku a sodíku. Všechny zelené druhy zeleniny a ovoce mají velmi dobré zastoupení vitamínu C. Například 100 g brokolice nebo kiwi nám ho dodá více než denně potřebujeme a salát zase pokryje denní dávku vitamínu A. Nejvíce vitamínu E obsahují kiwi a pórek. Zelenou zastupuje hlavně okurka, která má nejméně kalorií ze všech druhů zeleniny. Výborně uhasí žízeň, protože má vysoký obsah vody. Okurky mají detoxikační účinky, zmírňují problémy s ledvinami a močovým měchýřem, posilují imunitní systém a dokonce pomáhají při úpalu. A samozřejmě semínka obsahují cennou vlákninu, která kvalitně pročišťuje střeva.
* Oranžová barva – nám naznačí, že v takové potravině se nachází betakarotén – čili provitamín A. Čím je barva oranžovější, tím více je v dané potravině betakaroténu. Nejvíce ho je tedy v mrkvi. Je to zelenina, ve které je nejvíce vitamínu A ze všech známých přírodních potravin. Mrkev posiluje sliznice v organismu, imunitní systém, srdce, zlepšuje zrak, a chrání proti rakovině. Oranžové zbarvení meruněk a broskví zaručuje nadprůměrnou dávku dalších potřebných vitamínů – A, E a C.
* Modrá barva – by neměla na našem jídelníčku také chybět. Zastupují ji hlavně švestky, ostružiny, borůvky, modré hrozny, či jalovce. Modré barvivo v tomto ovoci má silné antioxidační účinky, velké množství provitaminu A, ale i vitamínu C, E a železa. Například borůvky vážou tuk ve střevech a usmrcují střevní plísně, což platí i pro švestky a hrozny.
* Žlutá barva – je hlavně barvou vitamínu C, ale také vitaminu E, hořčíku, draslíku, vápníku a fosforu. Žlutou barvu reprezentují hlavně citrony, které mají i vysoký obsah kyseliny citrónové a grapefruity – ty mají obsah vitaminu C dokonce vyšší než citrony. Grepy působí preventivně proti infekcím a nachlazení, snižují cholesterol, pročišťují střeva, ale i pomáhají při hubnutí. Není paprika jako paprika! Obsah konkrétních vitamínů závisí právě od její barvy. Žlutá paprika je bezkonkurenčním zásobníkem vitamínu C. Je v ní zastoupeny až trojnásobně vyšší množství vitamínu, než je jeho denní potřeba. Na vitamin A, C a E je bohaté i mango.
* Bílá barva – je barvou česneku, cibule a pórku. Tyto druhy zeleniny jsou pro naše tělo vitamínovou bombou. Česnek je již od nepaměti účinným prostředkem proti stárnutí, posiluje srdce a krevní oběh a ničí škodlivé střevní bakterie. Stačí si dát dva stroužky česneku denně, co vás uchrání před vysokým krevním tlakem. Nežádoucími účinky je samozřejmě nepříjemný zápach z úst. Podobné účinky má samozřejmě i cibule či pórek, které mají i vyšší obsah vlákniny než česnek.
* Beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A, ale i vitamín E, C, lykopen, lutein, zeaxantin a další fytochemikálie, nacházející se v zelenině a ovoci, zajišťují naši antioxidační ochranu. Kromě antioxidantů a jiných fytochemikálií jsou zelenina a ovoce zdrojem enzymů, minerálů a vlákniny. Spolu se selenem a dalšími stopovými prvky ochraňují naše tělo před nemocemi srdce a cév, cukrovkou i závažnými karcinogenními chorobami.