Cuketa, jeden z druhů tykve, je v posledních letech stále populárnější. Přispívá k tomu jistá chuťová neutralita, která velmi rozšiřuje možnosti přípravy a úpravy, jednoduchá manipulace při vaření a samozřejmě také stovky chutných receptů, které každý snadno najde na internetu. Kromě kulinárních vlastností je tato zelenina zajímavá i svými účinky na zdraví.
1. obsahuje větší množství vitamínů ze skupiny B, které pomáhají udržovat nervovou soustavu v dobré formě, zlepšují paměť a působí antidepresivně. Častá konzumace cukety skvěle účinkuje proti stresu.
2. cuketa se může stát (při správné a jemné úpravě) součástí mnoha zdravotních diet, protože obsahuje mnoho vody a na zeleninu nemá nějak přehnané množství vlákniny. Často se doporučuje při potížích s trávením, žaludečních vředech a jaterních problémech.
3. sto gramů cukety má méně než dvacet kcal, takže asi každému je jasné, že cuketa může být výtečným pomocníkem při hubnutí. Urychluje metabolismus a nezadržuje vodu v těle, dá se zobat jen tak syrová podobně jako okurky – v tomto případě jsou nejlepší mladé plody.
4. jestliže máme potíže s překyselením organismu (týká se to hlavně náruživých milovníků masových výrobků, sýrů a sladkostí), účinky cukety pro nás mohou být spása. Je mírně zásaditá a tím pádem pomáhá udržet acidobazickou rovnováhu.
5. lidé co žijí nepříliš zdravým životním stylem by měli jednou za čas dopřát svému organismu menší detoxikaci. V takové situaci skvělou roli může odehrát cuketa, která se skládá převážně z vody a zároveň vyšší množství draslíku urychluje vylučování škodlivých látek z těla.
6. cuketa má nízký glykemický index, proto je vhodná pro lidi, kteří mají problémy s cukrovkou. Díky v úvodu zmíněné chuťové neutralitě se dá použít i místo obvyklé jíšky jako zahušťovadlo (jemně nastrouhaná) do polévek a omáček. Zasytí a zároveň nezvýší hladinu cukru.
7. cuketu by měly zařadit do svého jídelníčku těhotné maminky. Obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývoj nervové soustavy plodu, výrazně snižuje riziko potratu a má další pozitivní účinky na zdraví.