Nepříjemný dech – odborně halitosis – trápí a znepříjemňuje život značné části světové populace. Proti nepříjemnému dechu se snaží lidstvo bojovat různými prostředky. Bohužel tyto se pouze snaží zamaskovat příznaky a nikoli účinně působit na příčiny, které halitosis způsobují. My máme řešení …
Teprve relativně nedávno věda napravila některé mýty, které v této oblasti panovaly a dosud ještě panují. Nepříjemný dech nepochází ze zažívacího systému (anebo jen zcela výjimečně), ani nemusí nutně být způsoben nedostatečnou ústní hygienou. Příčin nepříjemného dechu může být celá řada. Namátkou jen několik, které ho mohou vyvolat:
- sucho v ústech
- nadbytek hlenu v hrdle
- dieta bohatá na proteiny (mléčné výrobky, červené maso, fazole, apod.)
- kouření
- alkohol (pivo, víno, lihoviny, ale také kupodivu ústní vody, které ho obsahují)
- některé léky, které způsobují sucho v ústech jako vedlejší účinek
- hormonální změny
- cukrovka
- cukry
- nápoje s vyšší pH (kyselostí) – káva (kofeinová i bez kofeinu),rajčatový džus, všechny citrusové džusy). Čaj je v tomto ohledu v pořádku.
-
Problematikou halitosis se zabývá od devadesátých let minulého století uznávaný odborník na tuto problematiku, Dr. H. Katz na své klinice California Breath Clinics, USA. Od r.1994 pomohl na své specializované klinice více než 13 000 pacientů a přes 100 000 lidí v 68 zemích světa jeho výrobky používá a znovu nabývá ztracené sebevědomí.
-
-
Nyní se tak nabízí možnost řešení tohoto doslova společenského problému i pro naši populaci v České republice.
-
Fakta o nepříjemném dechu
Lidské bytosti jsou chodicí chemické laboratoře. Naše ústa obsahují tisíce různých druhů bakterií.Mnohé z nich jsou "dobří braši". Vykonávají nezbytné funkce, v prvé řadě napomáhají trávení. Bakterie, které způsobují nepříjemný dech jsou známy jako anaerobní bakterie produkující síru. Jejich cílem je rozkládat proteiny v potravě, hlenu, krvi a nemocné nebo poškozené ústní tkáně. Protože jsou svým určením anaerobní, nemohou přežít v přítomnosti kyslíku.
Nepříjemný dech způsobují anaerobní, síru produkující bakterie, které normálně žijí pod povrchem jazyka, v ústní dutině a hrdle. Za určitých podmínek začínají tyto bakterie rozkládat proteiny vysokou měrou. Proteiny jsou tvořeny z aminokyselin. Dvě z těchto aminokyselin (Cystein a Methionin) vykazují vysokou koncentraci síry.
Když tyto "užitečné" bakterie přijdou do kontaktu s těmito sloučeninami, nelibě vonící sloučeniny síry se uvolňují ze zadní části jazyka a hrdla, jako hydrogen sulfide, methyl mercaptan, a jiné nelibě vonící a pachuť mající látky.Tyto "problémové" sloučeniny se často nazývají jako prchavé sloučeniny síry, což přesně vyjadřuje jejich schopnost okamžitě se nelibě dotknout ostatních lidí..
Je třeba vysvětlit, že tyto bakterie nejsou "zlí hoši" a nejsou infekční. Nemůžete "chytit" nepříjemný dech od druhého a to ani při líbání. Protože jsou součástí naší normální ústní flóry, nemůžeme je natrvalo odstranit z úst – ani škrabkou na jazyk, ani antibiotiky, ani jinými ústními vodami, které slibují "odstranit bakterie z jazyka".
Ještě jedna okolnost stojí za zapamatování. Chuť a čich jsou dvě rozdílné věci. Z neurologického pohledu, smysl čichu a smysl chuti mají dvě odlišná centra v mozku, která dostávají specifické elektrické impulsy. Jsou to však sousedé. Je prokázáno, že receptory těchto oddělených smyslů se často navzájem promíchají. To způsobuje, že někdo registruje pocit vůně, kde žádná není, na základě stimulace centra chuti a naopak.
-
Farmaceutické firmy si záhy uvědomily, že lze veřejnost "ohloupit" tím, že vytvoří silnou příchuť máty nebo jiných "medicínských" příchutí v ústních vodách, které by v mozku konzumenta vyvolaly pocit, že jeho dech je svěží. Můžete pociťovat skvělou chuť máty v ústech, ale odér vnímaný osobou pracující vedle vás jí může připadat jako nepříjemný zápach síry. Může to být pravda, protože cukr nebo alkohol v těchto výrobcích podněcují bakterie k produkci vyššího množství sloučenin síry.
Co tedy s tím?
Jediný prokázaný způsob, jak eliminovat nepříjemný dech (halitosis), je změnit prostředí v dutině ústní tak, aby bylo"méně přátelské" k produkování sloučenin síry anaerobními bakteriemi.
-
Je zapotřebí dodat do ústní dutiny vysoce účinný a přitom stabilní okysličující prostředek. Takový prostředek je znám pod jménem Oxyd-8® a tvoří hlavní složku produktů značky TheraBreath®.
více informací získáte na www.svezidech.cz